Karstā dienā aukstā zupa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aukstā zupa ir ēdiens, kura pagatavošanā droši var improvizēt. Tā var būt sarkanā vai baltā, pagatavota ar kefīru, ūdeni vai pat kvasu, tā var būt pikanta, kā gaspačo, vai salda un ēdama ar saldējumu. Šīs zupas ir ne vien garšīgas, bet arī viegli un ātri pagatavojamas.

Visbiežāk gatavojam auksto zupu ar marinētām bietēm. Iespējams iegādāties sagatavi burciņā, kurai tikai jāpievieno kefīrs vai ūdens, garšvielas, zaļumi un citas sastāvdaļas pēc sirds patikas. Parasti zupā liek marinētas bietes, vārītus kartupeļus, vārītu olu, svaigu gurķi, zaļumus un kefīru. Ja ir vēlme, var pievienot gaļu.

Vislabāk izvēlēties paša vārītu gaļu, nevis desas vai kūpinājumus.

Ja vēlamies zupu padarīt diētiskāku, kefīru var aizstāt ar paniņām vai ūdeni.

Tie, kam bietes neiet pie sirds, var pagatavot balto zupu, kurā līdzīgi kā rasolā var likt visu, kas ledusskapī aizķēries. Tiesa, jāuzmanās no desām un treknas, sālītas gaļas. Nevajadzētu aizrauties ar sāli, labāk pievienot sinepes, piparus un zaļumus. Zupa vislabāk garšo, kad tā ir nedaudz pastāvējusi un visas sastāvdaļas kārtīgi savilkušās.

Garšas dažādošanai var pievienot konservētas pupiņas vai zirnīšus, marinētus gurķus un sēnes.

Ja gribam ko pikantu, noteikti jāpamēģina gaspačo. Tas sastāv no svaigiem tomātiem, kam novilktas miziņas, paprikas, sīpoliem, ķiplokiem, tomātu sulas un čili. Tomātu sulas vietā var izmantot tomātus savā sulā.

Ja pievieno smalki sakapātu ledu, zupa būs īpaši atsvaidzinoša.

Tā labi garšo ar grauzdētu maizi.

Desertā varam gatavot saldo auksto zupu, piemēram, no zemenēm, melones vai arbūza. Atliek tikai sablendēt augļus vai ogas, var pievienot nedaudz auksta ūdens vai smalka ledus un zupu pasniegt ar saldējumu vai putukrējumu.

***

Klasiskā aukstā biešu zupa

Vajadzēs: 2 l kefīra, 250 g konservētu vai vārītu biešu, 3 vārītas olas, 2 lielus novārītus kartupeļus, svaigu gurķi, redīsus, dilles, lociņus, piparus.

Kā pagatavo: visas sastāvdaļas sagriež stienīšos un samaisa ar kefīru. Pievieno piparus un zaļumus. Vēl var pielikt salmiņos sagrieztu liesu gaļu, nedaudz sarīvēta siera u.c. Kefīra vietā var pieliet ūdeni.

Gaspačo (6 personām)

Vajadzēs: 5 lielus, sulīgus vai ļoti gatavus tomātus, 1 lielo kārbu tomātu savā sulā, 2 paprikas, 1 lielu sīpolu (sīki sasmalcinātu), 2 – 3 ķiploku daiviņas (sīki sasmalcinātas), saišķīti zaļumu – dilles, lociņus, baziliku (sakapātu), sāli, melnos piparus.

Kā pagatavo: tomātiem iegriež mizā, noblanšē un novelk mizu. Mīkstumu sagriež gabalos, liek lielā bļodā. Paprikām iztīra sēkliņas, pārgriež uz pusēm, nedaudz apslaka ar eļļu un liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm grilēties. Tad sagriež un liek klāt tomātiem, pievieno kārbu ar tomātiem savā sulā, arī sagrieztos sīpolus, ķiplokus, zaļumus un garšvielas. Visu sablendē.

Zemeņu aukstā zupa

Vajadzēs: 1 kg zemeņu, 1 kg plombīra saldējuma, 200 g cukura, 500 g saldā krējuma, 1 paciņu vaniļas cukura, piparmētru lapiņas.

Kā pagatavo: zemenes sablendē ar 100 g cukura un saldējumu. Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru un atlikušajiem 100 g cukura. Zemeņu masu lej lēzenos trauciņos, rotā ar putukrējumu un piparmētru lapiņām. Pasniedz atdzesētu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu