Kosmetoloģija – profesija, kas dāvā skaistumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skaistumu iekāro visi, bet jautājums, kā pie tā tikt, reizēm kļūst par neatminamu mīklu. Par laimi, mūsdienās ir pavisam reālas iespējas tam pietuvoties – dodoties uz salonu pie kosmetologa.

Kosmetologs ne tikai palutinās vizuāli netīkamās ķermeņa daļas ar jaukām procedūrām, bet arī radīs to lielisko sajūtu, ka par tevi kāds rūpējas... Kādas ir šīs profesijas aizkulises – ko nākas apgūt, lai iegūtu spējas dāvāt citiem labsajūtu?

Profesija harmoniskai būtnei

"Tā ir fantastiska sajūta – darīt to, ko gribi. Katras sievietes varā ir izvēlēties, kā savu dzīvi veidot. Sabiedrībā šajā laikmetā sievietes ieņem vadošus amatus, ir darbaholiķes, "bīda" biznesu. Viņas ir aizmirsušas par savu misiju – manuprāt, lai sieviete varētu būt laba sieva savam vīram un laba māte bērniem, viņai ir jādzīvo harmoniskā vidē.

Lai strādātu darbu ar cilvēkiem, pašam jābūt harmoniskam. Klients jūt, kādu enerģiju kosmetologs spēj iedot. Tādā ziņā šis darbs ir ļoti intīms," uzskata "Wellslim centra" kosmētiķe Laura Legzdiņa.

"Jau kad biju maziņa, savai tantei, kamēr viņa gulēja, biezā kārtā uzsmērēju krēmu uz sejas. Mamma stāstīja, ka tā bijusi pirmā iezīme manām interesēm."

Laura vēlmi kļūt par kosmetoloģi sajutusi intuitīvi. Pēc vidusskolas pabeigšanas viņa devusies mācīties medicīnas skolā.

Šobrīd Latvijā ir divi veidi, kā apgūt kosmetoloģiju, – par pamatu ņemot medicīnas skolu, piemēram, mācoties Rīgas Stradiņa universitātē kā ārsts vai kā kosmētiķis P. Stradiņa 2. medicīnas skolā, Rīgas Kosmētikas skolā vai Kosmetoloģijas koledžā. Kosmetologa amats nozīmē, ka zināšanu pamatā ir medicīna, bet kosmētiķis kopj ādu, strādā ar kosmētiku, veic procedūras utt., medicīniskā aspekta šajā darbā ir salīdzinoši mazāk.

Pagaidām Laura medicīnas virzienā nav devusies padziļināti, un viņas apgūtā profesija ir kosmētiķe: "Tomēr es strādāju veselības centrā – nākas izmantot vairāk zināšanu medicīnā. Tās noder, diagnosticējot un kopjot problemātisku ādu. Arī kosmetoloģijas skolas sniegtās zināšanas ir pietiekamas, lai strādātu, vienkārši problēmu risināšanai un skatījumam ir citi aspekti. Turklāt skolā pārsvarā tomēr ir teorija, strādājot viss tiek apgūts it kā no jauna – protokoli, kosmētikas līnijas un to specifika, īpašas procedūras..."

Klienti jānopelna

Kosmētiķe Laura "Wellslim centrā" nokļuvusi, studiju nobeigumā meklējot prakses vietu. ""Wellslim centram" ir laba reputācija, tāpēc domāju, ka labprāt sevi šeit redzētu. Aizsūtīju pieteikumu, un viņi mani uzaicināja uz pārrunām. Nostrādāju prakses laiku, un pēcāk mani pieņēma pastāvīgā darbā."

Jāapzinās, ka pirmais darba gads ir tāds, kad kosmetologam klienti ir jānopelna. Darba ir mazāk, jāpasēž, jāpagaida. "Saprotot, ka šis periods pāries, pagaidīt nemaz nav grūti. Nekas nesniedz žilbinošus panākumus uzreiz. Lielākā reklāma ir no mutes mutē – draudzene pastāsta draudzenei, māte meitai... Manuprāt, vieglāk ir iegūt pastāvīgo klientu loku, strādājot lielā salonā. Tur nāk daudz cilvēku, un ne vienmēr viņi dodas pie konkrēta speciālista, kā tas ir mazos salonos, te drīzāk gan viņus piesaista salona prestižs un piedāvātās procedūras," spriež Laura.

Viņa uzskata, ka pirmajā iespaidā būtiskākais ir, vai klients iepatīkas kā cilvēks. Ja viņš jutīs negatīvu enerģiju, tad vairs nenāks pie šī speciālista. Katram kosmetologam izveidojas savs klientu loks. Laura domā, ka tas ir atbilstošs tam, kāds ir pats kosmetologs – ir speciālistes, pie kā nāk vairāk tādas dāmas, ko Laura jokojoties sauc par "caciņām", citas vairāk apmeklē sievietes gados vai biznesa lēdijas.

Atalgojums – jo ilgāk strādā, jo vairāk klientu, jo vairāk naudiņas. Tiek maksāti procenti atkarībā no klientu skaita. Laura rēķina, ka sievietei, kurai nav vienai uz saviem pleciem jānes viss ģimenes rūpju smagums, atalgojums ir pietiekams.

Pieredze un personīgie knifiņi

Jebkuram kosmētiķim un kosmetologam, lai sekotu līdzi laikam un aktualitātēm, regulāri jāiet uz semināriem, jāmācās kaut kas jauns. Laura stāsta: "Nesen divas nedēļas pamācījos Francijā. Tas ir veids, kā izvairīties no rutīnas. Katrs speciālists var izmantot iegūtās zināšanas, lai atrastu savu darba stilu. Mani, piemēram, interesē tieši masāžas tehnikas. Ikdienas procedūrās novērtēju klienta problēmas un atbilstoši tām standarta procedūrās kaut ko pamainu, mazliet improvizēju."

Cilvēka āriene ir viņa vizītkarte, tāpēc kosmetologam noteikti jāatrod laiks sev. Neviens negribēs kosmetologu, kurš pats ir sašļucis. Šajā gadījumā nederēs sakāmvārds par kurpnieku bez kurpēm. "Protams, gribētos jau vairāk laika veltīt sev. Ir daudz lielisku procedūru, efektīgas kosmētikas, bet visu jau uz savas ādas tik un tā neizmēģināsi. Taču ir knifiņi, ko savā profesijā esmu apguvusi un izmantoju arī savas labsajūtas un izskata uzlabošanai," atzīst jaunā kosmētiķe.

Jābūt kā psihologam

"Katras sievietes normāla vēlēšanās ir būt skaistai. Taču rūpēties par savu izskatu nebūt nav tas pats, kas strādāt ar sveša cilvēka vizuālajām problēmām. Jāpiemīt tādām pašām īpašībām kā jebkuram, kurš veiksmīgi darbojas apkalpojošā sfērā," ir pārliecināta "Saules salona" kosmetoloģe, Kosmetoloģijas koledžas pasniedzēja Irēna Spriņģe.

Labam kosmetologam piemīt dabas dots psihologa talants. Jābūt interesei par medicīnu, bioloģiju, ķīmiju. Jābūt vēlmei pieskarties cilvēkam, nedrīkst būt nepatika pret ķermeni, kurš varbūt nemaz nav perfekts, ko ir skārušas vizuāla un varbūt pat medicīniska rakstura problēmas. Jābūt vēlmei darīt otram cilvēkam kaut ko labu un skaistu. Tāpat nepieciešama iecietība, savaldība un arī fiziska izturība. Veikt masāžas, piemēram, it nemaz nav tik viegli.

Katrs cilvēks ir atšķirīgs, ādas problēmas ir dažādas – tas prasa spēju pielāgoties, jābūt lielai padomu bagāžai, kā arī tehniskai prasmei un intelektuālam potenciālam, lai spētu komunicēt ar jebkuru klientu.

Irēna Spriņģe uzskata, ka Latvijā kopumā ir labs kosmetoloģijas servisa līmenis: "Esam pat pārāki par vairākām Eiropas valstīm. Esam daudzpusīgi un rūpīgi. Ārzemēs kosmetologi strādā tikai ar klientiem, kam ir vesela āda, un specializējas noteiktā virzienā. Ja problemātiska āda – tad tas jau ir ārsta darbs. Mēs spējam kopjošā veidā tikt galā arī ar vairākām medicīniska rakstura problēmām. Serviss ir sakārtots – notiek sertifikācija, Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija seko līdzi, lai nozarē darbotos profesionāļi. Bez diploma neviens netiek pie darba.

Ja darbā pārņem rutīna, var palīdzēt zināšanu atsvaidzināšana, kursi, dalība dažādos semināros, konkursos, arī darbs ar presi – par to visu speciālists krāj kredītpunktus. Ja to skaits nav pietiekams, ik pēc pieciem gadiem notiek resertifikācija, tā zināmā mērā ierobežo rutīnu. Ja iekrājas kredītpunkti, tie summējas un nevajag likt eksāmenu, bet, ja nav šādu aktivitāšu, tas ir jākārto.

Kosmetologam ļoti jāseko līdzi savam zināšanu līmenim, lai nav tā, ka klients ir gudrāks par profesionāli. Mums ir gudri klienti. Pieejamās informācijas apjoms ir milzīgs. Apgūstot profesiju, tiek dots ieskats arī alternatīvajā medicīnā un kosmetoloģijas tradīcijās. Virziens, kur darboties, ir plašs.

Pēdējā laikā skaistumkopšana ir ne tikai daiļā dzimuma privilēģija. Jau sen nav nekas neparasts, ja frizieris ir vīrietis, taču pēdējā laikā arī ķermeņa kopšana, piemēram, masāžas, ir piesaistījusi arī vīriešu kārtas speciālistus."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu