Ērču safari ir izdevies

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 24.maijā, speciālisti no Sabiedrības veselības aģentūras, Latvijas Infektoloģijas centra, Vakcinācijas dienesta un Ērču encefalīta un Laima slimības pacientu atbalsta biedrības pulcināja mediju pārstāvjus Mežaparkā uz atraktīvu pasākumu „Ērču safari”, lai atgādinātu par ērču pārnesto infekcijas slimību bīstamību.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) laborante Ieva Vilcāne preses pārstāvjiem stāstīja un rādīja, kā pareizi jāģērbjas, dodoties mežā. Proti, lai nepieļautu ērces piesūkšanos, ir ļoti būtiski mežā valkāt apģērbu, zem kura ērces nevarētu nokļūt nepamanītas un būtu iespējams tās laikus notraukt. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā (arī tad, ja iegriešanās mežā ir īslaicīga) apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas. Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai ieraudzītu un laikus notrauktu pa to rāpojošas ērces. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču.

SVA pārstāve arī parādīja, kā SVA katru gadu vasaras mēnešos veic ērču monitoringu, savācot ērces dabā un vēlāk laboratorijā nosakot, vai tās ir inficētas.

Desmit minūšu laikā, ko SVA pārstāve pavadīja mežā, tika savāktas 5 pieaugušas ērces un 2 nimfas (ērču nepieaugušās formas).

SVA Virusoloģijas laboratorijas vadītāja Dr. Vaira Īrisa Kalniņa atgādināja, ka tieši šobrīd ērču aktivitāte ir visaugstākā. Ērču sezonālā aktivitāte nedaudz samazināsies vasaras vidū – jūlijā, bet tad atkal pieaugs augustā un septembrī. Dr. Kalniņa informēja, ka pēdējo piecu gadu laikā ar ērču encefalītu vairāk inficējās vīrieši, kā arī cilvēki aktīvajā vecumā - 30 līdz 65 gadu vecuma grupā.

SVA speciālisti atgādina, ka „Vakcinācijas noteikumos” norādītajām profesijām, kurās strādājošie cilvēki ar ērču encefalītu var saskarties, pildot amata pienākumus, piemēram, mežsargi, vides valsts inspektori, Nacionālo bruņoto spēku personālsastāvs, Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieki ar speciālajām dienesta pakāpēm, ir tiesīgi saņemt darba devēja apmaksātas potes pret encefalītu.

Latvijas infektoloģijas centra vadītāja profesore Baiba Rozentāle pastāstīja par encefalīta un laima boreliozes slimības simptomiem, slimību norisi, sekām, kā arī atgādināja, ka arī šobrīd var un vajag vakcinēties pret ērču encefalītu.

Savukārt Vakcinācijas dienesta pārstāve Dr. Gunta Paukšena stāstīja par pieejamām vakcinācijas iespējām, shēmām, kā arī pastāstīja par sabiedrībā biežāk izplatītajiem ar vakcināciju saistītajiem mītiem. Papildus tam Dr. Paukšēna norādīja, ka ļoti svarīgi pret ērču encefalītu ir vakcinēties ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ārvalstu viesiem, kas ierodas mūsu valstī ērču aktivitātes sezonā.

Savukārt Ērču encefalīta un Laima slimības pacientu atbalsta biedrības pārstāve informēja klātesošos par biedrības mērķiem. Biedrība tika reģistrēta šā gada pirmajos mēnešos, un tās galvenais mērķis ir apvienot šo divu ērču pārnēsāto slimību skartos pacientus, veicināt sabiedrības informētību par šīm divām slimībām, to izraisītajām sekām un ārstniecības un rehabilitācijas iespējām, kā arī informēt cilvēkus par vakcinēšanās nepieciešamību, lai izvairītos no saslimšanas ar ērču encefalītu. Šobrīd biedrība apvieno vairāk nekā 20 cilvēkus, ko ir skārušas šīs slimības.

Papildu informācija par notikušo pasākumu:

Sabiedrības veselības aģentūras Sabiedrisko attiecību daļā - 7081549 (Laura Bundule);

Latvijas infektoloģijas centrā http://www.lic.gov.lv/

SIA „vakcinācijas dienests” www.vd.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu