Kāpēc tik svarīgi ir ikdienā ēst valriekstus? (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Valrieksti ir ne vien ļoti garšīgi un kalorijām bagāti, bet arī veselībai iesakāmi. Valriekstos ir daudz olbaltumvielu un ne tikai. Lūk, vairāki iemesli, kāpēc vajadzētu savā ikdienā iekļaut valriekstus.

Valrieksti ir veselīgākie no visiem riekstu veidiem, un tos vajadzētu lietot biežāk kā veselīga uztura sastāvdaļu, uzskata amerikāņu zinātnieki.

30 g valriekstu dienā sniegs lielisku ieguldījumu cilvēka veselībā.

Valrieksts satur:

  • 18% olbaltumvielu;
  • ~75% eļļas;
  • C, E, P, K, B grupas vitamīnus;
  • A provitamīnu;
  • minerālvielas;
  • mikroelementus – dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, kalciju, kobaltu, jodu un varu.

Labs Omega 3 taukskābju avots

Omega 3 taukskābes ir nepieciešamas organismam tāpat kā vitamīni un minerālvielas, ko organisms nespēj sintezēt pats, bet kuri jāuzņem ar ikdienas uzturu, lai organisma vielmaiņas procesi notiktu pilnvērtīgi. Omega 3 taukskābes palīdz veicināt smadzeņu darbību, jo tās ir vitāla smadzeņu šūnu apvalka sastāvdaļa, kas nepieciešama pilnvērtīgai nervu signālu pārraidei. Visvairāk šīs vielas var uzņemt, ikdienā lietojot valriekstu eļļu.

Olbaltumvielas

Vienā riekstā ir vairāk olbaltumvielu nekā vienā olā.

Moyan Brenn
Moyan Brenn Foto: Flickr

Antioksidanti

Valriekstos atrodamie antioksidanti - vielas, kas aizsargā organismu no brīvo radikāļu veidošanās, - esot 15 reizes efektīvāki par E vitamīnu, kas palīdz aizsargāt ķermeni no slimības izraisošo dabisko bioloģiski aktīvo vielu kaitīgās ietekmes. No vairāk zināmajiem antioksidantiem valriekstu eļļa satur tokoferolus, sterolus, galicilskābi, elagīnskābi, malicilskābi.

Bagāts minerālvielu avots

Valriekstu eļļa ir minerālvielu selēna, magnija, fosfora, cinka, dzelzs, kalcija, un vitamīnu E, B1, B2 un B3 avots. Minerālvielas un vitamīni palīdz uzturēt veselīgu vielmaiņu un imunitāti.

Šķiedrvielas gremošanai

Valriekstos ir daudz šķiedrvielu, kas veicina zarnu darbību. Iesaka ēst cilvēkiem, kam tendence uz vēdera aizcietējuma.

Pret krūts un prostatas vēža šūnu rašanos

Valriekstu sastāvā esošais fitosterols dažādos pētījumos ir uzrādījis spēju bloķēt estrogēnu receptorus krūts vēža šūnās, iespējami palēninot šūnu augšanu.

Lieliskas brokastis

Sajauc banānu ar beztauku jogurtu, valriekstiem un medu. Visu samaļ blenderī. Šis brokastu kokteilis sniegs ilgu sāta sajūtu un daudz veselīgu vielu tavam organismam. Tāpat valriekstus var pievienot brokastu pārslām vai auzu putrai.

Uzskata, ka cilvēks, kas katru dienu apēd 3 valriekstus, savu mūžu pagarina par septiņiem gadiem.

Vai tu ikdienā ēd valriekstus? Iesaki kādu recepti!

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu