Britu zinātnieki: gaisa piesārņojums var provocēt Alcheimera slimību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Federica NARANCIO / AFP

Gaisa piesārņojums var būt viens no faktoriem, kas izraisa Alcheimera slimību, teikts britu zinātnieku pētījumā, vēsta BBC.

Lielbritānijas Alcheimera slimības pētījumu centra zinātnieki to cilvēku smadzenēs, kuri cieš no Alcheimera slimības, atraduši niecīgas magnija dzelzs oksīda daļiņas. Toksiskās daļiņas lielākoties atrastas to slimnieku smadzenēs, kuri dzīvo pilsētās ar augstu gaisa piesārņojumu.

Pētījumā teikts, ka pagaidām gan nav atrasta tieša cēloņa un seku saistība starp magnija dzelzs oksīdu smadzenēs un slimību, tomēr nepieciešami tālākie pētījumi par vides ietekmi uz Alcheimera slimības attīstību.

Magnetīts, uzkrājoties galvas smadzenēs, kļūst par brīvo radikāļu avotu, kas savukārt kaitē smadzenēm.

Kā zināms, Alcheimera slimība ir progresējoša nervu sistēmas saslimšana, kas bojā nervu šūnas, pasliktinot atmiņu un citas svarīgas psihiskās funkcijas – runu, loģisko domāšanu, kā arī noved pie sociālo un intelektuālo iemaņu zaudēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu