Vai tiešām cilvēks ir cēlies no sūkļa?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Viens no lielākajiem joprojām neatrisinātajiem jautājumiem ir - no kā tad īsti cēlušies dzīvnieki un cilvēki? Tomēr pētnieki beidzot nonākuši pie jaunas teorijas, ka visu dzīvnieku tālākais sencis ir jūras sūklis.

Šis pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Current Biology», apstrīd 2008. gadā pieņemto uzskatu, ka dzīvnieku pasaules evolūcijas pamatā ir nevis sūkļi, bet medūzas. Zināms, ka kopš tā laika zinātnieki nav varējuši nonākt pie vienota slēdziena, kura no šīm divām dzīvajām radībām tad īsti ir dzīvnieku pasaules evolūcijas pamatā.

Pētījums

Tomēr beidzot zinātnieki ir noskaidrojuši, kāpēc iepriekš pastāvēja šī «mētāšanās» no viena viedokļa pie otra. Turklāt beidzot zinātnieki ir pārliecināti - dzīvnieki un cilvēki cēlušies nevis no medūzām, bet gan no sūkļiem.

Pētījuma autors Dāvids Pisanī (Davide Pisani) atklāja: «Fakts ir tāds, ka abas hipotēzes par dzīvajām būtnēm, no kurām varētu būt attīstījušies dzīvnieki, piedāvā katra savu evolūcijas scenāriju. Tāpēc būtu ļoti svarīgi zināt, no kāda tieši organisma radušies dzīvnieki, jo tas ļaus daudz labāk saprast, kā pēc tam attīstījies cilvēks.»

Zinātnieku veiktās analīzes atklāja to, ka dzīvnieku ciltskoka pamatā visdrīzāk ir tieši sūkļi nevis medūzas.

«Ar salīdzinoši jaunas sistēmas filogenomikas palīdzību 2008. gadā tika izvirzīta teorija, ka dzīvnieki cēlušies no medūzām, tomēr šodien, kad ir pieejamas daudz uzticamākas analīzes tehnikas, mēs to varam apstrīdēt,» piebilda Pisanī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu