3500 gadu senās ēģiptiešu kapenēs atrasta labi saglabājusies mūmija un dārgumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ēģiptes Senlietu ministrija paziņojusi, ka Ēģiptes pilsētā Luksorā, kas atrodas valsts dienvidos netālu no Nīlas, atklātas divas jaunas kapenes, kurās arheologi uzgājuši lielu daudzumu dažādu artefaktu un ārkārtīgi labi saglabājušos mūmiju.

Kā ziņo izdevums «Independent», pētniekiem pagaidām nav īsti skaidrs, kas tieši ir apbedīts privātajās kapenēs, tomēr ministrija pieļauj, ka tās izveidotas 18. valdnieku dinastijas laikā no 1550. līdz 1292. gadam pirms mūsu ēras.

Jaunatklātās kapenes ir attiecīgi septiņus un desmit metrus dziļas, un arheologi tajās atrada vairākus artefaktus, tostarp māla traukus, statuetes un sarkofāgu daļas. Diemžēl kādā vēstures posmā kapenēs bijuši laupītāji, tāpēc nozīmīgākie dārgumi no tām ir pazuduši.

Pētnieku īpašu interesi piesaistīja liela, apgleznota siena, kas saglabājusies gandrīz neskarta.

«Tas ir patiesi skaists 18. valdnieku dinastijas artefakts. Varētu domāt, ka tā apzīmēta tikai vakar. Manuprāt, tā ir vislabāk apzīmētā siena, kas atrasta šajā nekropolē pēdējo 100 gadu laikā,» medijiem klāstīja eģiptologs Zahī Havass (Zahi Hawass).

Līdz ar artefaktiem arheologi atklāja arī mūmiju, skeletus un lielu, krāsotu sievietes statuju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu