Šodien un rīt varētu būt gaidāmas ziemeļblāzmas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2014. gada 10. septembrī plkst. 20:46 pēc Latvijas laika uz Saules tika novērots X1.6 kategorijas uzliesmojums. Starojums, kurš jau aptuveni pēc 8 minūtēm sasniedza Zemi, jonizēja mūsu planētas atmosfēras augšējos slāņus, izraisot augstfrekvences radiosakaru traucējumus.

Sprādzienā, kas bija vērsts Zemes virzienā, izmestā matērija pārvietojas ar sākotnējo ātrumu aptuveni 3750 km/s (ātrums ārpus Saules atmosfēras nokritās līdz 1400 km/s), kas nozīmē, ka Saules vētra Zemi sasniegs vēl pirms brīvdienām. Turiet īkšķus par skaidrām debesīm, jo pie šāda scenārija ziemeļblāzmām jābūt!

Ģeomagnētisko vētru intensitāti varētu ietekmēt arī iepriekšējās dienās novērotie M kateogrijas uzliesmojumi, kuros izmestā matērija varētu apvienoties ar X kategorijas izvirduma produktiem un iespējams daudz spēcīgāk ietekmēt Zemes aizsarglauku. Abi pēdējie izvirdumi ir saistīti ar aktīvo reģionu AR2158.

Starspace.lv

Protams, panikai nav nekāda pamata. Cilvēkus uz Zemes šie procesi tiešā veidā neapdraud. Nevar izslēgt satelīta(-u) darbības traucējumus vai bojājumus.

Turpināsim sekot līdzi notikumiem un informēsim par jau precīzākām prognozēm, kad jādodas prom no pilsētas, lai medītu ziemeļblāzmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu