Eiropas Kosmosa aģentūra gatavo satelītus lauksaimniecības atbalstam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pabeigti izmēģinājumi diviem zemes novērošanas satelītiem, kas jau šovasar dos savu ieguldījumu lauksaimniecībā un mežkopībā, paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).

Satelīti spēs izsekot graudaugu augšanai un brīdināt, ja nepieciešama papildu apūdeņošana vai mēslošana, un prognozēt piemērotāko ražas novākšanas laiku, norādīja EKA, kas finansē šo projektu.

Satelīta dati būs noderīgi arī humānās palīdzības operācijās.

«Mums jāpabaro augoša populācija. Pārtikas drošība ir ļoti svarīgs jautājums,» norādīja aģentūras preses pārstāve.

EKA publiskos satelīta datus bez maksas, un tie būs brīvi pieejami visā pasaulē.

Plānots, ka pirmais satelīts, kam dots nosaukums «Sentinel-2A», aprīlī tiks nogādāts Eiropas kosmodromā Franču Gviānā un jūnija vidū palaists kosmosā.

Otru satelītu «Sentinel-2B» plānots nogādāt kosmosā 2016.gada vidū.

Satelītus EKA uzbūvēja uzņēmums «Airbus Defence and Space» (ADS) un tos sešus mēnešus intensīvi pārbaudīja Vācijas tehnoloģijas un zinātnes pakalpojumu sniedzējs «IABG».

«Sentinel-2» misija ir daļa no plašākas zemes novērošanas programmas «Copernicus», kuru vada Eiropas Komisija (EK) sadarbībā ar EKA. Plānots, ka programma darbosies līdz aptuveni 2030.gadam un aptvers sešas «Sentinel» misijas, kurās katrā tiks izmantoti divi satelīti.

Pirmais satelīts «Sentinel-1A» programmas gaitā kosmosā tika nogādāts 2014.gada aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu