10 interesanti fakti par melnajiem caurumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Viens no kosmiskajiem terminiem, kas patiesībā ir diezgan maldinošs, ir melnais caurums. Tā nav vieta kosmosā, kur kaut kas iekrīt kā bedrē, tas ir salīdzinoši niecīgs Visuma reģions, kur koncentrēts milzīgs matērijas apjoms. Faktiski melnais caurums ir salīdzinoši neliela izmēra, taču ļoti, ļoti blīvs un masīvs objekts, ar prātam grūti aptveramu gravitācijas lauku, kam pretoties nespēj pilnīgi nekas. Pat gaisma, raksta www.iflscience.com. Lai veidotu vēl skaidrāku izpratni par to, kas ir melnie caurumi, bezpeļņas organizācija Perimetra institūts piedāvā 10 interesantus faktus par šiem noslēpumainajiem un neredzamajiem objektiem.

1. Džons Mičels, kurš pirmais izvirzīja ideju par supermasīviem kosmosa objektiem, kas «ēd» visu, pat gaismu, bija evolūcijas teorijas attīstītāja Čārlza Darvina vectēva Erasma Darvina labākais draugs.

2. Lai uzmodelētu Holivudas filmas «Interstellar» melno caurumu (Gargantua), bija nepieciešama leģendārā fiziķa Kipa Torna palīdzība un 1500 datoru ekvivalenta skaitļošanas jauda.

Melnais caurums mēģina "aprīt" zvaigzni. Mākslinieciska ilustrācija
Melnais caurums mēģina "aprīt" zvaigzni. Mākslinieciska ilustrācija Foto: AP/ScanPix

3. Ja zemeslodi saspiestu līdz laulības gredzena izmēram, tā kļūtu par melno caurumu. Par melno caurumu varētu kļūt arī tu, ja tiktu saspiests līdz atoma izmēram.

4. Ja vēlies novecot ievērojami lēnāk nekā pārējie, tev laiks doties melnā cauruma meklējumos un uzturēties notikumu horizonta tuvumā (josla ap melno caurumu, aiz kuras atpakaļceļa vairs nav); šeit pavadīta viena diena var būt līdzvērtīga vienam gadam jebkur uz Zemes.

5. Pirmais reālais melnā cauruma kandidāts, objekts Cygnus X-1 tika atklāts, izmantojot Geigera skaitītājus, kas bija uzstādīti 1964.gadā no Ņūmeksikas Vaitsendas testu poligona palaistajās raķetēs.

Melnais caurums. Mākslinieka ilustrācija
Melnais caurums. Mākslinieka ilustrācija Foto: Reuters/ScanPix

6. Melno caurumu Cygnus X-1 apdzied kanādiešu grupa Rush. Tās dziesma vēsta: «Sound and fury drown my heart, every nerve is torn apart.»

7. Vispasaules mēroga teleskopu komplekss Notikumu horizonta teleskops (Event horizon telescope) jau tuvākajā laikā varētu sagādāt pirmos melnā cauruma attēlus. Saprotams, ka pats melnais caurums tajos nebūtu redzams, taču intensīva gāzu uguņošana ap notikumu horizontu gan.

8. Karls Švarcšilds, kurš pirmais noteica nerotējoša melnā cauruma notikumu horizonta izmērus, divus zinātniskus rakstus par orbītām binārās zvaigžņu sistēmās uzrakstīja vēl pirms 16 gadu vecuma sasniegšanas. Viņš darbu astrofizikas jomā turpināja arī 1. Pasaules kara laikā, sēžot ierakumos.

9. Grupas Soundarden skaņdarbs Black Hole Sun varbūt ir lipīgs, taču no fizikas viedokļa tas ir neprecīzs; Saule nekad nekļūs par melno caurumu salīdzinoši nelielās masas dēļ. Saules liktenis ir kļūt par balto punduri.

10. Pēc zinātnieku domām viens no masīvākajiem melnajiem caurumiem atrodas Sombrero galaktikas centrā. To, ja talkā ņem labu binokli, skaidrā naktī ir iespējams saskatīt pie debesu juma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu