Nobela prēmija fizikā piešķirta par neitrīno oscilāciju atklāšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada Nobela prēmija fizikā piešķirta Takaaki Kadzitam no Japānas un Arturam Makdonaldam no Kanādas par neitrīno pētījumiem, otrdien paziņoja Zviedrijas Zinātņu akadēmija. Prēmija piešķirta par atklājumiem, kas pierāda, ka neitrīno ir masa.

Zviedrijas Zinātņu akadēmija norādīja, ka abi zinātnieki sniegusi būtisku ieguldījumu eksperimentos, kas pierāda, ka neitrīno maina sava identitāti.

Neitrīno ir daļiņas, kas virzās pa visumu gandrīz gaismas ātrumā. Tās rodas kodolreakcijas laikā, piemēram, uz Saules vai zvaigznēm, kā arī kodolelektrostacijās.

«Atklājums ir mainījis mūsu izpratni par matērijas visdziļākajiem iekšējiem procesiem un var izrādīties būtisks mūsu uzskatā par Visumu,» norādīja akadēmija.

56 gadus vecais Kadzita ir Kosmisko staru izpētes institūta direktors un Tokijas Universitātes profesors. Savukārt 72 gadus vecais Makdonalds ir Kanādas Karalienes Universitātes Kingstonā emeritētais profesors.

Laureāti sadalīs astoņu miljonu Zviedrijas kronu (856 tūkstošus eiro), kā arī katrs prēmijas ieguvējs saņem diplomu un zelta medaļu.

Pērn Nobela prēmija fizikā tika piešķirta trim japāņu zinātniekiem - Isamu Akasaki, Hirosi Amano un Sudzi Nakamuram - par zilās gaismu izstarojošās diodes (LED) izgudrošanu.

Pirmdien šā gada Nobela prēmija medicīnā piešķirta trim zinātniekiem - Īrijā dzimušajam Viljamam Kempbelam, Satosi Omuram no Japānas un Tu Joujou no Ķīnas - par atklājumiem parazītu izraisītu slimību ārstēšanā, kas palīdzējuši cīņā pret malāriju un citām tropu slimībām.

Trešdien tiks paziņots šā gada Nobela prēmijas ieguvējs ķīmijā, bet ceturtdien - literatūrā. Nobela Miera prēmijas šā gada laureāts tiks paziņots piektdien, bet prēmijas ekonomikā ieguvēju paziņos nākampirmdien.

Svinīgā Nobela prēmiju pasniegšanas ceremonija notiks 10.decembrī - Nobela nāves gadadienā - Stokholmā, bet Miera prēmiju pasniegs Oslo.

Zviedru fiziķis Alfrēds Nobels 1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Nobela prēmijas par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā 1968.gadā nodibināja Zviedrijas centrālā banka.

Nodibinot savā vārdā nosauktās prēmijas, Nobels vēlējās kaut nedaudz mazināt ļaunumu, ko nodarījis viņa izgudrotais dinamīts. Prēmijas tiek izmaksātas no procentiem, kurus ienes Nobela mantojumā atstātais kapitāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu