NASA piedāvā gulēt, par to saņemot samaksu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Gulēt un par to saņemt naudu? Tas tik tiešām ir iespējams, ja pieteiksies NASA programmā, kuras nolūks ir pētīt cilvēka organisma reakciju uz ilgstošu atrašanos horizontālā stāvoklī.

18 tūkstoši ASV dolāru (apmēram 16 tūkstoši eiro) - tāda ir plānotā samaksa, ja cilvēks būs ar mieru piedalīties zinātniskā eksperimentā un 70 dienas pavadīt gultā. Šajā periodā viņš varēs darīt it visu, kas ienāk prātā, - lasīt grāmatas, spēlēt spēlītes viedtelefonā, «skaipot» ar draugiem vai pat strādāt, ja viņa darbs pieļauj attālinātu pienākumu pildīšanu. Protams, arī gulēt būs atļauts, vienīgi jārēķinās, ka šajā 70 dienu periodā gulta būs sasvērta par 6 grādiem ar galvgali uz leju.

Kā raksta interneta vietne www.offgridquest.com, šo eksperimentu mērķis ir turpināt pētīt, kā cilvēka organisms uzvedas mikrogravitācijas apstākļos. Šobrīd Starptautiskajā kosmosa stacijā jau ir divi zinātnieki, kuri mikrogravitācijā kopumā pavadīs gadu no vietas, tā dodot vērtīgu informāciju par fizioloģiskajām pārmaiņām, ar ko jārēķinās ilgstošos kosmiskajos lidojumos. Tā kā jebkurš papildu informācijas avots ir vērtība, taču lielu skaitu šādu eksperimentu dalībnieku nav iespējams nosūtīt izplatījumā, gulēšana nedaudz sasvērtā gultā lieliski imitējot mikrogravitāciju - ķermeņa šķidrumi saplūst ķermeņa augšdaļā, sirds asinsvadu sistēmā notiek tādas pašas pārmaiņas, kā uzturoties kosmosā, turklāt ilgstoša gulšņāšana veicina arī muskuļu atrofēšanos un kaulu blīvuma samazināšanos.

NASA zinātnieki šādus pētījumus dēvē par preventīviem pasākumiem, kuru veikšanas mērķis ir mazināt ilgstoša kosmiskā lidojuma negatīvo ietekmi uz ķermeni un paātrināt tā fizisko spēju pilnīgu atjaunošanos pēc atgriešanās uz Zemes. Zinātniskā eksperimenta gaitā tā dalībniekiem pēc gara «atpūtas» perioda būs jāveic virkne fizisku nodarbību, piemēram, skriešana pa skrejceliņa lenti un pietupieni. Tie gan ne tuvu nelīdzināsies vingrinājumiem, kas redzami sporta zālēs visā pasaulē, jo būs jāizpilda, atrodoties horizontālā stāvoklī. Tāpat eksperimenta dalībniekiem guļus stāvoklī būs jāveic dažādi uzdevumi, piemēram, jāpārvieto priekšmeti un jāsimulē izrāpšanās no transportlīdzekļa; tas NASA pētniekiem dos priekšstatu, kā laika gaitā mainās cilvēka funkcionalitāte.

Un tomēr, ja esi rūdīts dīvāna deldētājs, priecāties par iespēju viegli nopelnīt prāvu naudas summu ir par agru. Jo NASA izvēlēsies tikai ļoti veselus cilvēkus, kuru vingrums tiks vispirms rūpīgi pārbaudīts Gaisa spēku trešās klases medicīniskajos testos. Tiks rūpīgi izvērtēts arī kandidāta psiholoģiskais stāvoklis, turklāt tie būs ne tikai dažādi standartizēti testi, bet arī 90 minūtes aci pret aci ar psihologu.

Kāda Hetera Arčuleta, kura šobrīd sadarbojas ar NASA «gulētāju testēšanas» programmām, 2008.gadā pati bijusi brīvprātīgā un 54 dienas pavadījusi guļus stāvoklī. Toreiz programmu nācās priekšlaicīgi pārtraukt viesuļvētras «Aiks» dēļ.

«Lai arī dažbrīd tas bija ļoti izaicinoši, es sev vienmēr atgādināju, ka to daru astronautu labā, lai viņi būtu veselīgāki kosmosā. Todien, kad izkāpu no gultas, man neiedomājami sāpēja kājas. Bet es atgādināju sev, ka tieši tāpat jūtas arī astronauti,» stāsta Arčuleta.

Pieteikšanās gulētāju programmai

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu