Latvijā pirmo reizi kuņģa vēzis izoperēts ar endoskopu caur muti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmo reizi Latvijā veikta operācija pacientam ar agrīnu kuņģa vēzi, ļaundabīgo audzēju izoperējot caur muti ar endoskopa palīdzību, uzzinājām gremošanas slimību centrā «Gastro».

Operācijas laikā netiek traumēta vēdera āda un citi audi zem tās, lai piekļūtu kuņģim. Arī pēcoperācijas periods ir ievērojami īsāks un vieglāks.

Centra pārstāvji norādīja, ka šāda veida operācijas pasaulē veic jau vairākus gadus, un arī Latvijā ir izmēģināti atsevišķi operācijas etapi, tomēr šis ir pirmais gadījums, kad jaunā ārstēšanas metode pacientam izmantota pilnībā - ieskaitot profilaktisku izmeklēšanu, riska slimības konstatēšanu, novērošanu, agrīna vēža atklāšanu un pilnīgu audzēja izņemšanu ar minimāli invazīvu operāciju.

Medicīnas sasniegums noticis 2.maijā. Līdz šim, lai izoperētu kuņģa vēzi, tika veikta laparoskopiska vai tradicionāla (ar skalpeli) operācija. Endoskopiskās operācijas laikā tika veikta kuņģa audzēja izgriešana no kuņģa iekšpuses, gļotādas un zemgļotādas slāņiem, netraumējot kuņģa sienas dziļākos slāņus. Pēc šādas operācijas kuņģis kā orgāns nezaudē savu veselumu un funkcionētspēju. Operācijas laikā izņemtā audzēja skartā un tai tuvumā esošā veselā gļotādas un zemgļotādas daļa ar laiku pilnībā atjaunojas, un operācijas vietā kuņģa iekšpusē paliek nenozīmīga rēta, kas redzama tikai endoskopijas laikā.

Operāciju veica «Gastro» centra ārstu un māsu komanda galvenā ārsta Ivara Tolmaņa vadībā. Savu padomu neliedza viens no pieredzējušākajiem endoskopisko operāciju veicējiem profesors Jevgēņijs Fjodorovs no N. I. Pirogova Krievijas Valsts nacionālās pētnieciskās medicīnas universitātes Maskavā.

Operācija un agrīnā pēcoperācijas novērošana tika veikta gremošanas slimību centrā «Gastro», bet divu dienu pēcoperācijas novērošana notika Latvijas Onkoloģijas centra Ķirurģijas nodaļā. Operācijai raksturīgs tas, ka pacientu stacionārā novēro tikai divas dienas, bet pēc tam ārstēšana tiek turpināta ambulatori.

Mediķi norāda, ka vairumā gadījumu endoskopiski veikta operācija ir vienīgā, kas nepieciešama, lai pacients, kuram agrīni atklāts kuņģa vēzis, atkal būtu pilnīgi vesels - ne ķīmijterapija, ne staru terapija nav nepieciešama.

Lai apstiprinātu, ka cilvēks patiešām ir izārstējies, pēc operācijas tiek veikts morfoloģisks izmeklējums izgrieztajam audzējam un visiem tuvumā esošajiem veselajiem audiem, ieskaitot sīkos asinsvadus. Ja morfoloģiskais slēdziens ir labvēlīgs, tad pacientam ir jāveic vairākas kontroles endoskopijas. Ja audzēja recidīvs netiek konstatēts, tad cilvēks ir uzskatāms par pilnīgi izārstētu, un tas notiek vairumā gadījumu pēc šādām operācijām.

Operācija ar endoskopu ir piemērota pacientiem, kuriem kuņģa vēzis ir konstatēts agrīnā stadijā un audzējs lokalizēts gļotādā vai virsējos zemgļotādas slāņos. Ja vēzis ir iesakņojies dziļāk, pastāv liels metastāžu risks, tāpēc ir nepieciešama apjomīgāka operācija. Mediķi gan piebilst, ka diemžēl agrīni kuņģa vēzi visbiežāk atklāj nejauši, jo nav nekādu pazīmju, kas liecinātu par tā attīstību, un endoskopija ir vienīgā pārbaude, kas var uzrādīt tik niecīgas izmaiņas, jo, piemēram, ultrasonogrāfijā pirmie audzēja aizmetņi nebūs redzami.

Mediķi uzskata, ka šobrīd jāmeklē veidi, kā pacientiem atklāt kuņģa vēzi pēc iespējas agrīnākā stadijā. «Gastro» centra galvenais ārsts Ivars Tolmanis uzsver, ka valstiskā līmenī būtu jādomā par kolorektālā jeb zarnu vēža skrīninga programmas tālāku attīstīšanu un jāizvērtē nepieciešamie pasākumi, lai uzlabotu agrīnu kuņģa vēža atklāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu