Ķīnā pabeidz pasaulē lielāko radioteleskopu, ar kuru meklēs ārpuszemes dzīvību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ķīnā pabeigta pasaulē lielākā radioteleskopa būvniecība, un tiek plānots, ka septembrī tas sāks darbu, lai meklētu ārpuszemes dzīvību un pētītu Visumu, vēstīja Ķīnas valsts ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Radioteleskops, kura diametrs ir 500 metru un kuru veido 4450 paneļu 30 futbola laukumu izmērā, atrodas starp kalniem Guidžou provincē Ķīnas dienvidrietumos.

Teleskopu būvēja Ķīnas Zinātnes akadēmijas paspārnē esošais Valsts astronomiskās novērošanas centrs, kura vadītāja vietnieks Džens Sjaoniaņs norādīja, ka projekts ļaus meklēt vairāk nezināmu objektu, lai labāk izprastu visuma izcelšanos un pastiprinātu globālos centienus ārpuszemes dzīvības meklējumos.

Džens norādīja, ka šis radioteleskops būs pasaules līderis savā jomā nākamos 10-20 gadus.

Pirmos divus līdz trīs gadus pēc pabeigšanas teleskopam vēl tiks veikti pielāgojumi un to izmantos Ķīnas zinātnieki sākotnējai izpētei, bet pēc tam tas būs atvērts zinātniekiem no visas pasaules, turklāt to varēs izmantot arī attālināti no vietām, kas atrodas 2000 kilometru attālumā no paša radioteleskopa, informēja Valsts astronomiskās novērošanas centra Radioastronomijas tehnoloģiju laboratorijas direktors Pens Bo.

Jaunais radioteleskops, kura būvniecība izmaksā 1,2 miljardus juaņu (170 miljonus eiro), pārspēj līdz šim lielāko radioteleskopu, kas atrodas Puertoriko. Tā diametrs ir 300 metri. Tas būs 10 reižu jutīgāks nekā Vācijas pilsētā Bonnā izvietotais teleskops, kura diametrs ir 100 metru.

Lielāko daļu teleskopa, kura būvniecība tika sākta 2011.gadā, detaļu izstrādāja un ražoja Ķīnā, bet dažas tapušas Ķīnas, Austrālijas un ASV institūciju sadarbībā.

Zinātnieki pirmo reizi par radioteleskopa būvniecību Guidžou sāka runāt pirms vairāk nekā 20 gadiem.

Lai gan teleskopam izvēlētā vieta ir nomaļa, būvniecības dēļ līdz septembrim plānots pārvietot gandrīz 10 000 cilvēku, kas dzīvo piecu kilometru rādiusā ap teleskopa vietu.

Ķīnas prezidents Sji Dzjinpins ir apņēmies pastiprināt Ķīnas ietekmi Visuma izpētē. Valsts mērķis ir līdz 2036.gadam īstenot cilvēka izkāpšanas uz Mēness misiju un uzbūvēt kosmosa staciju, kuras pirmais modulis ekspluatācijā tiktu nodots 2018.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu