Uz komētas atrasta pazudusī zonde Philae

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA/Rosetta/MPS

Eiropas kosmosa aģentūras zinātniekiem ir izdevies uz Čurjumova-Gerasimenko komētas (67P) atrast pazudušo zondi Philae.

Mēnesi pirms lidaparāta Rosetta misijas plānotā noslēguma tā šaura leņķa kamera OSIRIS ir nofotografējusi komētas virsmas apgabalu, pēc kura rūpīgas aplūkošanas pamanīts Philae korpuss un divas no trim tā kājām. Attēls tika uzņemts 2.septembrī, kad Rosetta atradās 2,7 kilometru augstumā virs komētas, un tā uzņemtā attēla izšķirtspēja ir 5 centimetri uz pikseli, kas ir pietiekami, lai uz vides fona spētu atpazīt metru lielo ledusskapja izmēra zondi.

Sesīlija Tubjāna, kas pārstāv OSIRIS kameras zinātnieku komandu, sacījusi, ka ir milzīgs prieks tikai mēnesi pirms Rosetta misijas noslēguma iegūt Philae attēlus, turklāt tādā izšķirtspējā.

Foto: ESA/Rosetta/MPS

«Pēc vairākus mēnešus ilga darba, kas aizvien pārliecinošāk norādīja, ka zonde varētu atrasties šeit, esmu ļoti satraukts un saviļņots beidzot iegūt šo fotogrāfiju,» norāda Eiropas kosmosa aģentūras pārstāvis Lorenss O'Rūrks, kurš pēdējos mēnešus koordinēja Philae meklēšanu.

Philae nebija redzēta, kopš tā atlēca pēc pirmā kontakta ar komētu un spraugā, kas vēlāk tika nodēvēta par Abydos, nosēdās divas stundas vēlāk.

Foto: ESA/Rosetta/MPS

Pēc trim dienām Philae galveno bateriju enerģijas resursi bija izsmelti un zonde ieslēdzās gaidīšanas režīmā. Tā pamodās 2015.gada jūnijā un jūlijā, kad komēta pietuvojās Saulei un bija pieejams vairāk enerģijas.

Izmantojot radiolokācijas datus, zinātniekiem bija izdevies noskaidrot līdz dažu desmitu metru precizitātei, kur zonde varētu atrasties, taču pietiekami labu attēlu, kas šīs aplēses varētu apstiprināt, līdz šim iegūt nebija izdevies. Attēls arīdzan apstiprina zinātnieku pieņēmumu par Philae orientāciju, kuras dēļ bija grūti ar to izveidot sakarus.

Rosetta lidojums turpināsies līdz 30.septembrim, kad lidaparāts vienvirziena misijā nolaidīsies uz komētas virsmas.

Philae atrasta!

Avots - ESA/Rosetta/MPS

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu