Pētījumā pierādīts, ka gudri cilvēki dzīvo ilgāk

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Izpētīts, ka pastāv nozīmīga saikne starp cilvēka intelekta līmeni un viņa mūža ilgumu, liecina jauns pētījums, kas publicēts medicīnai veltītajā zinātniskajā žurnālā «British Medical Journal».

Jau iepriekš sociālo zinātņu speciālisti, pētot korelāciju starp cilvēka IQ līmeni un mūža ilgumu, secināja, ka indivīdiem, kuru intelekta līmenis ir augstāks, ir lielāka iespēja iegūt augstāko izglītību un rezultātā pelnīt vairāk, savukārt šis faktors var cilvēkam potenciāli nodrošināt garāku mūžu.

Jaunais pētījums šo teoriju pastiprina, liecinot, ka

cilvēki ar augstāku intelekta līmeni ir arī ar labāku veselības stāvokli.

Pētījuma pamatā ir aptaujas, kas tika veiktas starp Skotijas iedzīvotājiem no 1930. līdz 1940. gadam. Šajās aptaujās tika noskaidrots gandrīz katra 11 gadus veca Skotijas iedzīvotāja intelekta līmenis.

Savukārt Edinburgas universitātes profesore Katrīna Kelvina, lai noskaidrotu, vai aptaujāto intelekta līmenim ir saistība ar viņu mūža garumu, izpētīja šo cilvēku nāves cēloni un mūža garumu.

Tika atklāts, ka pastāv konsekventa saistība starp aptaujāto cilvēku intelekta līmeni un nāves cēloni, piemēram,

ar zemāku intelektu apveltītie indivīdi visbiežāk mira no elpvadu un plaušu slimībām, kā arī sirdskaitēm,

traumām, smēķēšanas izraisīta vēža un demences.

Jau vājāka saikne bija starp cilvēka intelekta līmeni un pašnāvībām vai ar smēķēšanu nesaistītu vēzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu