Atrasta pilsēta, ko pirms 2000 gadiem dibinājis Aleksandrs Lielais

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: archer10 (Dennis) 103M Views, CC BY-SA 2.0

Arheologi Irākā, pateicoties dronu un satelītu uzņemtajām fotogrāfijām, atraduši pilsētas drupas vietā, kur pirms vairāk nekā 2000 gadiem atradusies Maķedonijas valdnieka Aleksandra Lielā radīta pilsēta.

Izdevums «Times» ziņo, ka antīkā pilsētu Kvalatgu Darbandu (Qalatga Darband) Aleksandrs Lielais atklāja 331. gadā pirms mūsu ēras, bet tās drupas uzgāja irākiešu un britu arheologi.

«Lai arī vēl būtu pāragri spriest, tomēr mēs pieļaujam, ka tā bija visai rosīga pilsēta starp Irāku un Irānu. Varam iedomāties, kā pilsētas vietējie iedzīvotāji tirgoja vīnu karavīriem, kas devās cauri pilsētai,» komentēja arheologu grupas vadītājs Džons Makginnijs.

Aizdomas par senas pilsētas drupām arheologiem radās tad, kad tika deklasificēti slepeni satelītuzņēmumi, kas tika radīti jau 1960. gadā. Tajās bija skaidri redzamas pilsētas kontūras un drupas.

Aleksandrs Lielais. Mozaīka
Aleksandrs Lielais. Mozaīka Foto: archer10 (Dennis) 103M Views, CC BY-SA 2.0

Arheologi, izmantojot dronus, nekavējoties ķērās pie darba un apsekoja teritoriju un atklāja, ka tur tiešām reiz bijusi antīka pilsēta. Šo faktu apstiprina arī teritorijā atrastās grieķu monētas, kā arī dažādu grieķu un romiešu dievību statujas

Britu muzeja darbinieki pašlaik tiek aktīvi izglītoti un trenēti jaunu tehnoloģiju izmantošanā, lai atklātu un aizsargātu kultūrvēsturiski nozīmīgas vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu