Papīra dzeramajam salmiņam – 130

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms apaļiem 130 gadiem - 1888. gada 3. janvārī – izgudrotājs Mārvins Stouns (Marvine Stone) patentēja īpašu papīra tīšanas tehniku, radot pasaulē pirmo papīra salmiņu dzeršanai.

Pirms papīra salmiņa izgudrošanas Stouns jau nodarbojās ar papīra cigarešu iemutņu izgatavošanu, tomēr viņa mērķis bija radīt papīra salmiņu dzeršanai, lai aizstātu iepriekš izmantotos dabīgos rudzu salmiņus.

Papīra salmiņa prototipu Stouns izgatavoja, aptinot papīra strēmeli ap zīmuli un to salīmējot kopā. Vēlāk Stounam radās ideja izmantot ar parafīnu piesūcinātu papīru, lai tas lietošanas laikā nekļūtu mitrs un neizjuktu.

Pēc Stouna aplēsēm, ideālais salmiņa garums ir 21,6 centimetri, bet diametrs tieši tik liels, lai salmiņā nevarētu iekļūt citrona sēkliņa.

Papīra salmiņu Stouns patentēja 1888. gada 3. janvārī, bet līdz 1890. gadam viņa rūpnīca jau saražoja vairāk salmiņu nekā cigarešu iemutņu. 1906. gadā tika radīta pirmā mehāniskā ierīce, kas ražoja papīra salmiņus, tāpēc tos vairs nevajadzēja ražot ar rokām.

1928. gadā inženieri sāka izmantot Stouna patentēto tehniku, lai ražotu detaļas radioaparātiem. Mūsdienās šādi tiek ražotas neskaitāmas lietas, sākot ar dažādu elektronisko ierīču detaļām un beidzot ar pirotehniku un baterijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu