Arhīva foto: Osmaņu ģēnija Matrakči Nasuha krāšņās miniatūras

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Līdz ar saviem nozīmīgajiem darbiem matemātikas un vēstures lauciņos bosniešu izcelsmes intelektuālis un ģēnijs Matrakči Nasuhs (Matrakçı Nasuh) plašākai sabiedrībai ir zināms ar smalkajām miniatūrām, kurās attēlotas 16. gadsimta Persijas ainavas un urbānie centri.

Šīs ilustrācijas ir atrodamas Nasuha sarakstītajās četrās vēstures grāmatās, no kurām pati nozīmīgākā ir «Fetihname-i Karabuğdan», kas glabājas Stambulas Universitātes bibliotēkā un vēsta par Suleimana Lieliskā karagājieniem.

Šajā sējumā publicētajās ilustrācijās Nasuhs attēlo Osmaņu armijas iekarotās pilsētas laikā, kad tā maršēja no Stambulas uz Bagdādi un Tebrizu.

Interesanti, ka Matrakči patiesībā nebija viņa īstais vārds, bet gan iesauka, kura cēlusies no vārda «matrak», kas persiešu valodā nozīmē īpašu militāro spēli, ko izgudroja Matrakči.

Šī iesauka Nasuham tik ļoti pielipa, ka vēlāk ar to pat tika apzīmēts Nasuha izveidotais Osmaņu mākslas žanrs, kas redzams ilustrācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu