Zinātniekiem izdevies atšifrēt Nāves jūras rokrakstu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nature Communications

980 Nāves jūras rokrakstu tīstokļi, kas pirms vairāk nekā 70 gadiem tika atrasti Kumrānas alās Jordānas Rietumkrastā, neskatoties uz pētnieku centieniem tos atšifrēt, vienmēr bija mistērijas apvīti manuskriptu neapskaužami sliktā stāvokļa dēļ. Tomēr tagad pētnieki spēruši platu soli rokrakstu šifrēšanā un ar īpašas tehnoloģijas palīdzību atšifrējuši vienu no rokrakstiem.

Kā ziņo izdevums «BBC», Izraēlas zinātnieku grupa gada laikā salīmēja kopā sešdesmit sīkus tīstokļa fragmentus, atklājot, ka tas ir kaut kas līdzīgs antīkajam kalendāram. Turklāt zinātnieki arī novēroja, ka šo kalendāru pēc sastādīšanas labojis kāds cits cilvēks.

Pētījums (Angļu val.)

Zinātnieki uzskata, ka šie 980 tīstokļi ir senākā ebreju Bībeles versija, kas jebkad atrasta. Tomēr nav zināms, kurš ap 4. gadsimtu pirms mūsu ēras šos tīstokļus ir sarakstījis, lai arī ir aizdomas, ka dažus no tīstokļiem sarakstījusi kāda tuksneša sekta.

Foto: Nature Communications

Sīkos fragmentus kopā salīmēja Izraēlas universitātes pētnieki, kas atklāja, ka tas ir unikāls 364 dienu kalendārs un tajā minēti dažādi īpaši svētki, ko atzīmēja kāda senebreju sekta.

Pētnieki arī atklāja, ka uz kalendāra malām ir dažādas piezīmes, kas komentē kalendāra autora pieļautās kļūdas.

«Pat labākais ir tas, ka šie komentāri bija ļoti palīdzīgi paša teksta atšifrēšanā,» medijiem teica pētnieks Ešbals Ratzons (Eshbal Ratson).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu