Pirms 92 gadiem publicēta Ādolfa Hitlera grāmata «Mein Kampf»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Tieši pirms 92 gadiem - 1925. gada 18. jūlijā - Ādolfs Hitlers publicēja savas autobiogrāfijas «Mein Kampf» («Mana cīņa») pirmo sējumu, kas kļuva par Trešā reiha un nacisma ideoloģijas «bībeli» un iezīmēja to šausmu apveidus, kurām Eiropa tika pakļauta no 1939. līdz 1945. gadam.

Grāmatu, kuras pārdoto eksemplāru skaits pirmajā gadā sasniedza gandrīz desmit tūkstošus, Hitlers sarakstīja, atrodoties Landsbergas cietumā, kur viņš nokļuva 1924. gadā pēc tā sauktā «Alus puča» - neveiksmīgā mēģinājuma 1923. gada 8. novembrī sagrābt varu Minhenē. Hitleram tika piespriesti pieci gadi cietumā, tomēr pēc deviņiem mēnešiem viņš tika atbrīvots.

Cietumā pavadīto laiku Hitlers izmantoja, lai apkopotu savas filozofiskā un ideoloģiskās idejas vienotā autobiogrāfijā.

Pirmais apjomīgā darba sējums, kas nosaukts par «Atmaksu», ir vairāk nekā 400 lapaspušu biezs sacerējums par problēmām, kas pārņēmušas Vāciju – dzīvojamās platības trūkumu un nepieciešamību pēc jaunām teritorijām, nesaskaņām ar Franciju un citu rasu negatīvo ietekmi uz Vācijas tautu.

Hitlers uzskatīja, ka valsts nav ekonomiska, bet gan rasiska vienība, tāpēc rasu «tīrība» ir viens no galvenajiem nosacījumiem, lai Vācija izkļūtu no pagrimuma.

«Cilvēki iet bojā nevis zaudētu karu dēļ, bet gan pretestības spēka vājināšanās dēļ, kurš raksturīgs tikai tīrām asinīm,» grāmatā rakstīja Hitlers.

Savukārt ar Trešā reiha starpniecību Hitlers centās atjaunot prūšu absolūtas autoritārās varas ideālu.

Grāmatā viņš rakstīja: «[...] varēsim pilnīgi iztikt bez savienībām, ko tagad sauc par parlamentiem. Šo savienību locekļi kļūs par īstiem padomdevējiem. Lai viņi dod padomus, bet atbildīgai jābūt vienai noteiktai personai. Tikai šai personai jāpieder varai un tiesībām pavēlēt.»

14 gadus pēc «Mein Kampf» izdošanas Hitlers realizēja lielu daļu savā grāmatā aprakstīto ambīciju – karu ar Franciju un Krieviju, rases attīrīšanas kampaņas un absolūtu autoritāro režīmu.

«Mein Kampf» otrais sējums iznāca 1927. gadā, bet pēc 1933. gada, kad Hitlers Vācijā nāca pie varas, pārdoto eksemplāru skaits pārsniedza vienu miljonu un grāmata sasniedza savas popularitātes zenītu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu