Dīvainākie cilvēki vēsturē: Brīnumainais invalīds Leonards Trasks

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: roberthuffstutter, CC BY-NC 2.0

Lai arī cilvēki, kuri pasauli šokē un izklaidē ar savām neparastajām fiziskajām dotībām vai trūkumiem, lielākoties tādi ir piedzimuši, tomēr daži par dīvaiņiem kļuvuši nelaimes gadījumu rezultātā. Lūk, piemēram, dīvainais Leonards Trasks savu īpatnējo izskatu ieguva, pārciešot veselu virkni traumu, kas lika viņa mugurai nedabīgi saliekties un zodam iespiesties krūtīs, piešķirot viņam šaušalīgu un sāpīgu, tomēr visai ienesīgu izskatu.

Kā vēsta izdevums «Human Marvels», Leonards Trasks piedzima 1805. gada 30. jūnijā, ASV pilsētā Hārtfordā. Aptuveni 20 gadu vecumā viņš piedzīvoja neveiksmīgu kritienu no zirga un teju «nenolauza kaklu». Nostāsti vēsta, ka zirgu izbiedēja kāda cūka, kas paskrēja zem tā pakaviem, liekot nelaimīgajam jātniekam piezemēties tieši uz savas galvas. Trasks vairākas dienas pavadīja rāpodams mājās, tomēr, neskatoties uz nopietno ievainojumu, viņš turpināja strādāt fermā, līdz sāka nedabiski izliekties viņa mugurkauls.

Foto: Public Domain

Drīz Traska zods burtiski iespiedās viņa krūtīs, vēl vairāk palielinot viņa ciešanas un izmisumu, tomēr nelaimes nemaz nedomāja rimties, jo 1840. gadā Trasks nokrita vēlreiz, bet 1853. gadā izvēlās no ratiem, salaužot četras ribas un atslēgas kaulu.

Savukārt 1858. gada 24. maijā Trasks cieta karietes avārijā, kad viņš, kopā ar vairākiem citiem pasažieriem, tika izsviests no karietes. Rezultātā Trasks sasita galvu tik stipri, ka tajā izveidojās vairāk nekā 12 centimetrus gara brūce. Neviens neticēja, ka Trasks izdzīvos, tomēr notika brīnums un Trasks, lai arī vēl nožēlojamāks un kroplāks, turpināja vadīt savu bēdīgo eksistenci.

Lielāko daļu Traska dzīves par viņu rūpējās viņa sieva un, neskatoties uz šaušalīgo fizisko stāvokli, Trasks ar sievu pamanījās pagādāt un izaudzināt septiņus bērnus.

Pilnībā nespējīgs strādāt, Trasks sāka pelnīt naudu uz savas kroplības rēķina, izrādot sevi cilvēkiem kā vietējo medicīnas brīnumu. Darbodamies ar skatuves vārdu «Brīnumainais invalīds», Trasks ieguva diezgan ievērojamu slavu un dzīves laikā pat izdeva grāmatu, kurā ar zināmu humora un ironijas pieskaņu aprakstīja savas dzīves bēdīgos notikumus.

Foto: roberthuffstutter, CC BY-NC 2.0

Traska nāves brīdī, 1861. gada 13. aprīlī, viņam joprojām nebija noteikta diagnoze, kaut arī viņš savas dzīves laikā bija apmeklējis vairāk nekā 22 ārstus. Mūsdienās ir noskaidrojies, ka Trasks cieta no ārkārtīgi reta artrīta veida «Ankylosing spondylitis», kas ietekmē tikai 0,2% no visiem pasaules cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu