Iespējams, atklāta noslēpumainā Voiniča manuskripta mīkla

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: D.C.Atty, CC BY-SA 2.0

Vairāk nekā simts gadus zinātnieki ir nesekmīgi centušies atšifrēt 600 gadus seno Voiniča manuskripta tekstu, kas ir viens no pasaules dīvainākajiem un neizskaidrojamākajiem pagātnes artefaktiem. Šobrīd zinātnieki beidzot nonākuši pie iespējamā skaidrojuma par to, kas šajā ar neizskaidrojamiem zīmējumiem ilustrētajā manuskriptā ir vēstīts.

Kā vēsta «The Times Literary Supplement», Voiniča manuskripts ir ar dažādām krāsainām ilustrācijām papildināts kodekss, kas sarakstīts līdz šim nezināmā rakstības sistēmā. Materiāls, uz kura kodekss ir rakstīts, tiek datēts ar 15. gadsimta sākumu. Par Voiniča manuskriptu tas tiek dēvēts tāpēc, ka to 1912. gadā iegādājās kolekcionārs Vilfrīds Voiničs, bet kopš 1969. gada manuskripts atrodas Jeila Universitātes bibliotēkā.

Britu speciālisti apgalvo, ka Voiniča manuskripts patiesībā ir kaut kas līdzīgs medicīnas rokasgrāmatai sievietēm, kur sniegti padomi, kā tikt galā ar dažādām ginekoloģiska rakstura kaitēm.

Viduslaiku tekstu eksperts Nikolass Gibss apgalvo, ka manuskripts sarakstīts latīņu ligatūrās (divu vai vairāku burtu apvienojums vienā zīmē) un sniedz padomus par dažādu ar ginekoloģiju saistītu kaišu ārstēšanu.

«Ir skaidrs, ka katra rakstu zīme Voiniča manuskriptā apzīmē nevis vienu burtu, bet gan saīsinātu vārdu,» skaidroja Gibss.

Gibss arī stāstīja, ka manuskripta tekstā vairākas zīmes regulāri atkārtojas un daudzas ilustrācijas liecina, ka manuskriptā aprakstītas medicīniskas tēmas, piemēram, ilustrācija, kur attēlota kaila sieviete ar kādu augu blakus, varētu liecināt par aromterapiju, ko jau praktizēja antīkais ārsts Hipokrats un pētnieks Plīnijs Vecākais.

Tiek uzskatīts, ka tabulas ar zodiaka zīmēm un termālo vannu ilustrācijas, kas redzamas manuskriptā, liecina, ka tā autors lieliski pārzināja gan antīko, gan viduslaiku medicīnu.

Diemžēl, bet manuskripta tekstu pilnībā atšifrēt vēl nav iespējams - daļēji tāpēc, ka manuskriptam trūkst indeksācijas.

Manuskripts pašlaik atrodas Jeila Universitātes bibliotēkā, bet pirms tam tas piederēja Londonas kolekcionāram un grāmatu tirgotājam Vilfrīdam Voiničam, kurš ļoti cienīja dažādas konspirāciju teorijas un misticismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu