Atrasta Pirmā pasaules kara laikā mistiski pazudusī Austrālijas zemūdene

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc 103 gadus ilgiem meklējumiem pie Papua-Jaungvinejas salām atrasta 1914. gadā pazudusī Austrālijas jūras zemūdene, uz kuras bija 35 cilvēki, vēsta BBC.

Zemūdene HMAS AE-1 bija pirmā sabiedroto zemūdene, kas pazuda Pirmā pasaules kara laikā. Tajā atradās 35 austrāliešu un britu komandas locekļi, un pēdējie sakari ar zemūdeni tika nodibināti Rabaulā, Papua-Jaungvinejā.

Zemūdenes vraku izdevās atrast tikai trīspadsmitajai meklēšanas misijai, tā noslēdzot vienu no Austrālijas senākajām mistērijām.

«Šis ir viens no nozīmīgākajiem atklājumiem Austrālijas jūrniecības vēsturē. Tas bija pirmais Austrālijas flotes zaudējums Pirmajā pasaules karā, kas ievērojami satrieca gan pašus austrāliešus, gan sabiedrotos,» paziņoja Austrālijas aizsardzības ministre Marisa Peina (Marise Payne).

Meklēšanas komanda izmantoja īpašu zemūdens dronu, ar kura palīdzību 300 metru dziļumā izdevās pamanīt zemūdenes vraku.

«Es tiešām ceru, ka šīs mistērijas atrisinājums beidzot dos mieru zemūdenes komandas locekļu radiniekiem. Iespējams, ka vēlāk mums izdosies noskaidrot arī to, kāpēc zemūdene nogrima,» piebilda Peina.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu