Valodnieks: Džeka Uzšķērdēja vēstules rakstījusi viena un tā pati persona

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eksperti beidzot pielikuši punktu šaubām, vai divas zināmākās Džeka Uzšķērdēja vēstules ir rakstījis viens un tas pats cilvēks.

Izpētot bēdīgi slavenā 19. gadsimta sērijveida slepkavas parakstītās vēstules, Mančestras universitātes filologi noskaidroja, ka tās tiešām pieder viena cilvēka spalvai.

Vēstulē, ko saņēma Vaitčapelas vietējie kārtības sargi, tās autors atzīstas, ka ir atbildīgs par nežēlīgajām slepkavībām. Vēstule parakstīta ar Džeka Uzšķērdēja vārdu.

Pētījums (Angļu val.)

Vēlāk sekoja vesela gūzma vēstuļu, ko saņēma varas iestādes, tomēr lielākā daļa no tām bija viltvāržu rakstītas. Kriminologi un vēsturnieki lēš, ka, visticamāk, daudzas no šīm vēstulēm rakstīja žurnālisti, cerot vecināt savu avīžu pārdošanas apjomus. Tomēr dažas no agrīnajām vēstulēm varētu būt autentiskas.

Valodnieks Andrea Nini izpētīja divas agrīnās vēstules, kas nosauktas - «Dārgais priekšniek» (Dear Boss) un «Bezkaunīgais Džekijs» (Saucy Jacky).

«Šīs vēstules mani ieinteresēja pirms dažiem gadiem, kad uzzināju, ka tām nav veikta lingvistiskā analīze. Tāpēc es, izmantojot modernās tehnoloģijas, centos noskaidrot, kādus pavedienus šīs vēstules slēpj,» komentēja Nini.

Valodnieks atklāja, ka abas vēstules satur vienādas lingvistiskās iezīmes, kā arī tās abas, iespējams, ir saistītas ar trešo vēstuli «Moāba un Midiāna» (Moab and Midian).

«Esmu pārliecināts, ka starp abām šīm vēstulēm pastāv noteikta un droša lingvistiska saistība. Tas liecina, ka vēstules rakstījusi viena un tā pati persona,» piebilda Nini.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu