Spermas donoru trūks vienmēr (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nule kā Ziemassvētku loterijā neauglīgiem pāriem izlozētas desmit ģimenes, kurām būs iespēja veikt bezmaksas apaugļošanu. Tiesa gan, pieteikušās bija krietni vien vairāk ģimeņu.

Mākslīgā apaugļošana ir dārga procedūra, kas jāapmaksā pašiem pāriem. Turklāt arī spermas bankai trūkst gan finansējuma, gan donoru.

Klīnikai allaž trūkst spermas

"EGV klīnikas" ārsts, Latvijā pirmās spermas bankas izveidotājs Voldemārs Lejiņš skaidro, ka mūsu valstī ar spermas bankām ir tāpat kā citās pasaules valstīs — tām vienmēr trūkst donoru. "Donori visā pasaulē ir ļoti liela problēma. Latvijas reproduktīvajā likumā noteikts, ka mēs nedrīkstam nedz importēt, nedz eksportēt spermas banku. Tas nozīmē, ka nevaram iepirkt ne no Zviedrijas, ne Dānijas, ne arī viņi var iepirkt no mums," norāda Lejiņš. Lai kļūtu par spermas donoru, vīrietim divreiz jāveic ļoti daudzas analīzes. Ārsts stāsta, ka sākumā nākamajam donoram jānodod sperma un, ja tā atbilst nepieciešamajai kvalitātei, vīrietim veic pārbaudi — viņam jānodod neskaitāmas analīzes, lai noteiktu gan vispārējo veselības stāvokli, gan to, vai nav ģenētiskās slimības, kā arī, vai potenciālais donors neslimo ar seksuāli transmisīvajām slimībām. "Ja analīzes ir kārtībā, vīrietis desmit reizes nodod spermu, kuru sasaldē uz sešiem mēnešiem, kad vīrietim no jauna jānodod visas analīzes. Tikai tad spermu var laist apgrozībā. Vēl viens nosacījums — ja no viena donora spermas piedzimts trīs bērniņi, mēs viņa ģenētisko materiālu vairs nevaram izmantot," stāsta Lejiņš un piebilst, ka spermas bankas izveide un uzturēšana ir darbietilpīgs un ļoti, ļoti dārgs process. "Spermas donoru nepietiek un nekad nepietiks. Vienu brīdi nebija ar ko strādāt — sperma stāvēja sasaldēta, un mēs nedrīkstējām to izmantot." Pārsvarā par donoriem kļūstot vīrieši, kuriem ģimenē ir problēmas ar neauglību, jo viņi saprot, ko nozīmē, kad nevar tikt pie bērniņa.

Ar varu piespiest nevar

Kāda Austrijas auglības klīnika, saskaroties ar spermas donoru trūkumu, aicinājusi palīgā armijas spēkus. Viņi aicinājuši pieteikties karavīrus, lai klīnika varētu turpināt darboties. "Ir daudz pāru, kuri nevar tikt pie bērna bez donoru palīdzības, un donoru skaits pastāvīgi samazinās, tāpēc mēs aicinām armiju palīdzēt," skaidro klīnikas medicīnas asistente Ramona Šausbergere. Kopš izskanējis aicinājums, pieteikušies desmitiem karavīru. "Atsaucība bija sensacionāla. Klīnikai tā ir liela veiksme." Savukārt dakteris Lejiņš iebilst: "Neesam vērsušies un nevērsīsimies pēc palīdzības pie bruņotajiem spēkiem. Domājat, kādam var pavēlēt, lai nodod spermu? Nu, nevar taču! Ne visi to grib. Tas nav tik vienkārši. Vīriešiem jānāk, jānodod analīzes, un tas nav tas patīkamākais process. Viņi var no tā atteikties, jo tās ir viņu šūnas. Turklāt summa, ko maksājam donoriem, — 10 latu par reizi — nav vilinoša.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu