Ūdenspīpe nav izpētīta, bet esot kaitīga (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules Veselības organizācijas izpētes grupas secinājumi un ieteikumi par ūdenspīpju tabakas smēķēšanas problemātiku.

Ūdenspīpes smēķēšana nav tik labi izpētīta kā cigarešu smēķēšana, tomēr pirmie pētījumi jau šobrīd ļauj spriest par veselības kaitējuma riskiem, kas līdzīgi cigarešu smēķēšanas kaitējumam, un arī par specifiskiem riskiem.

Secinājumi:

1. Lietojot ūdenspīpi tabakas smēķēšanai, ir nopietns veselības apdraudējums smēķētājam un pārējiem, kas ir pakļauti dūmu ietekmei.

2. Lietojot ūdenspīpi tabakas smēķēšanai, jāzina, ka tā nav droša alternatīva cigarešu smēķēšanai.

3. Tipiskā vienu stundu ilgā ūdens pīpes lietošanas reizē parasti ieelpo 100-200 reižu lielāku dūmu tilpumu, nekā ieelpo, izsmēķējot vienu cigareti.

4. Pat pēc iziešanas caur ūdeni ūdenspīpes tabakas dūmi satur daudz indīgo vielu, tostarp tvana gāzi, smagos metālus un vēzi izraisošus ķīmiskus savienojumus.

5. Ūdenspīpēs lietotās ogles, kuras lieto, lai sadedzinātu tabaku, sadegot rada indīgas vielas, tostarp tvana gāzi, smagos metālus un vēzi izraisošus ķīmiskus savienojumus.

6. Grūtniecēm un auglim ir īpaši kaitīgi šie dūmi.

7. Pasīvā smēķēšana no ūdenspīpes ir tādu dūmu sajaukuma ieelpošana, kas sastāv no tabakas dūmiem un ogles degšanas rezultātā radītām indīgām vielām un tāpēc rada nopietnu risku nesmēķētājiem.

8. Nav pierādījumu, ka kāda papildu ierīce varētu padarīt ūdenspīpes smēķēšanu drošāku.

9.Viena iemuša lietošana, vairākiem cilvēkiem, smēķējot vienu ūdenspīpi, rada nopietnu risku inficēties ar tuberkulozi, hepatītu un citām transmisīvām slimībām.

10. Ūdenspīpju tabaka bieži tiek aromatizēta un saldināta, padarot to ļoti pievilcīgu; Dūmu saldā smarža un garša bieži ir iemesls, kāpēc daži cilvēki, kas citādi nelieto tabaku, sāk lietot ūdenspīpes.

Ieteikumi rīcībai, lai mazinātu ūdenspīpes smēķēšanas izplatību un mazinātu nodarīto veselības kaitējumu:

1. Ūdenspīpes un ūdenspīpju tabaka ir jāpakļauj tādai pašai regulācijai kā cigaretes un pārējie tabakas produkti.

2. Ūdenspīpēm un ūdenspīpju tabakai ir jābūt ar stingriem veselības kaitējuma brīdinājumiem lietotājiem.

3. Apgalvojumiem par it kā mazāku kaitējumu un drošāku lietošanu ir jābūt aizliegtiem.

4. Maldinošiem uzrakstiem tādiem kā “satur 0 mg darvas” ir jābūt aizliegtiem.

5. Ūdenspīpes smēķēšana ir jāiekļauj vispusīgas tabakas kontroles pasākumos, ieskaitot profilakses stratēģijas un smēķēšanas atmešanas un ārstēšanas programmas.

6. Ūdenspīpes smēķēšana ir jāaizliedz sabiedriskās vietās tāpat kā cigarešu un citu tabakas formu smēķēšana, tā pasargājot strādājošos un citus apmeklētājus.

7. Veselības jomas profesionāļu un plašas sabiedrības izglītošana ir steidzami nepieciešama par ūdenspīpes smēķēšanas veselības riskiem, tostarp augsta līmeņa pasīvās smēķēšanas risku bērniem, grūtniecēm un pārējiem.

8. Ieteikts izstrādāt papildinātu un vispusīgu dokumentu un publicēt Pasaules Veselības organizācijas Tehnisko ziņojumu sērijā, lai pilnīgi izvērtētu ūdenspīpes veselības kaitējumus un izstrādātu rekomendācijas.

Sagatavojis Dr. Jānis Caunītis, Pasaules Veselības organizācijas sadarbības partneris Latvijā tabakas kontroles jautājumos, Veselības veicināšanas valsts aģentūras speciālists.

Papildu informācija tālr. 7686420, 9119069

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu