Bez centrālapkures nebēdā (12)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tie, kas savos dzīvokļos saņem centralizēti piegādāto siltumu, ar dalītām jūtām raugās uz iedzīvotājiem, kuru mājokļos ir malkas apkures krāsnis.

Vieni apskauž par lētāku un bieži vien arī lielāku siltumu, citi turpretim domā tā: "Nekas lētāks tur nav. Varbūt, salīdzinot ar centrālapkures klientiem, krāšņu kūrēji pāris mēnešus sildās par brīvu. Bet toties viņiem pašiem jāgādā par malku, par krāšņu un dūmvadu drošumu, par kurināšanu."

12 dzīvokļu mājā Gulbenē, Rīgas ielā 61, kur visi dzīvokļi ir privatizēti, nenožēlo atteikšanos no centrālapkures pirms vairāk nekā desmit gadiem. "Vai zināt, ka šādu dzīvokļu tirgus vērtība ir krietni lielāka nekā dzīvokļiem ar centrālapkuri?" saka mājas vecākais Eduards Zdanovičs.

Savukārt seniore Liesma Apsīte, kas mitinās privatizētā mājoklī deviņu dzīvokļu mājā Gulbenē, Rīgas ielā 66, kur vienmēr bijusi tikai un vienīgi krāšņu apkure, "Dzirkstelei" saka: "Es mājās iekurinu, kad man vajag, ne tikai ziemā, bet visu gadu. Bet tie, kas izmanto centrālapkuri, kā sāk siltumu saņemt, tā saņem sešus mēnešus. Ja negrib, nevar atteikties."

Liesma Apsīte savā dzīvoklī pašlaik organizē vienas krāsns pielabošanu. Tas izmaksās gandrīz 400 latu, taču tas ir ilgtermiņa ieguldījums.

Eduards Zdanovičam pirms gada piedāvāts atkal pievienoties centrālapkurei. Viņš apsvēris priekšlikumu. Izrādījās, lai pagarinātu vienas caurules pievadi, būtu jāsamaksā 2000 lati. Priekšlikums ticis kategoriski noraidīts. Savulaik tikai aptuveni gadu māja Rīgas ielā 61 ir bijusi pievienota pilsētas siltumtīktiem (siltumu pievadīja no katlumājas Gulbenes 2.vidusskolas teritorijā), taču iedzīvotājus nav apmierinājusi cena. Nebijis grūti ierīkot krāsnis dzīvokļos pēc atteikšanās no centrālapkures, jo nams projektēts un būvēts krāšņu apkures izmantošanai.

Tagad gulbenietis Juris Šestakovs "Dzirkstelei" stāsta, ka viņa dzīvokli Rīgas ielā 61 silda paša kurinātas krāsnis. "Malku pērku Emzē no kādas kokzāģētavas. Tur ir sazāģētas apses, bērza pagalītes pieved klāt. Pirku piecus kubikmetrus malkas par 90 latiem. Man ziemai vajag apmēram desmit kubikmetrus, tāpēc būs jāpērk vēl. Malkas glabāšanai piemēroti šķūnīši," stāsta J.Šestakovs Esot iespējams nopirkt arī lētāku kurināmo, piemēram, nomaļus.

E.Zdanovičs saka, ka viņam gada malkas apkure dzīvoklī neizmaksā vairāk par 100 latiem. Iedzīvotāji apsprieduši iespēju par sava apkures katla sarūpēšanu, taču pagaidām šāds priekšlikums noraidīts, jo daudzu dzīvokļu īpašnieki malku sarūpējuši diviem un pat trim gadiem uz priekšu. Mājā gandrīz katrā istabā esot krāsnis.

E.Zdanovičs uzskata, ka Gulbenē iedzīvotājiem nav tādas algas, lai spētu pavilkt maksu par centralizētu siltuma saņemšanu no pilsētas siltumtīkliem un citiem komunālajiem pakalpojumiem. Par gaidāmo siltuma cenas palielināšanu Gulbenē E.Zdanovičs saka: "Es nezinu, vai tie, kas to dara, domā ar galvu."

Svarīgākais
Uz augšu