Bebru problēma Rīgas kanālā interesē arī ārzemniekus (63)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Meklējumi bebru problēmas risināšanai Rīgas pilsētas kanālā ieinteresējuši arī ārzemniekus, pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (ZZS).

Rīgas pašvaldība izsludināja konkursu bebru problēmas risināšanai pilsētas kanālā. Pieteikumus konkursā varēs iesniegt līdz 6.septembrim.

Kļaviņš pastāstīja, ka konkursā saņemts daudz ideju, turklāt vairāki pieteikumi esot arī no ārzemēm - ASV, Lielbritānijas un Somijas.

Konkursā meklē risinājumus bebru problēmai

Konkursa uzvarētājam paredzēta 300 latu liela balva, otrās vietas ieguvējs saņems 200 latu, bet trešās vietas ieguvējam pienāksies 100 latu.

Konkursā var piedalīties jebkura fiziska vai juridiska persona, un pretendenti var iesniegt vairākas idejas. Priekšlikumi jāiesniedz rakstiskā veidā - ir jābūt idejas aprakstam, nepieciešamības gadījumā var papildināt ar attēliem, skicēm un citiem materiāliem. Jābūt arī aptuvenam izmaksu aprēķinam.

Bebriem iedalīti 3600 latu

Domes deputāti šovasar nolēma piešķirt 3600 latu no Vides aizsardzības fonda līdzekļiem bebru problēmas risināšanai pilsētas kanālā.

600 latu paredzēti balvu fondam, bet 3000 latu piešķīra kanālmalas koku aizsardzības pasākumiem pret bebru postījumiem. Šī summa tiks izlietota, lai realizētu labākās idejas, kas būs atrastas konkursā.

Liels kaitējums nodarīts kokiem

Rīgas centrā bebri nodara ļoti būtisku kaitējumu kokiem, tādēļ nepieciešams tos izķert, šādu uzskatu iepriekš pauda pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš (TP), piebilstot, ka visi iespējamie līdzekļi jau esot izmēģināti un rudenī gaidāma īsta bebru "ofensīva".

Kalnkaziņš norādīja, ka arī bebru izķeršana nebūšot simtprocentīgs risinājums, jo varot uzrasties jauni bebri, tomēr neko labāku neviens nepiedāvājot. Par bebriem varot priecāties un sajūsmināties tūristi, kamēr vien bebri nesāk grauzt kokus, kuriem esot ne tikai malkas, bet arī ainaviskā vērtība.

Aģentūras vadītājs pieļāva, ka labs risinājums varētu būt sētiņa abās kanāla malās, kas neļautu bebriem tikt pie kokiem, tomēr tas izmaksātu pārāk dārgi un aģentūra to nevarot atļauties.

Rīgā uzskaitīti vairāk nekā 120 bebri. Dzīvnieki dzīvo pilsētā un tās rajonā. Bebri "saimnieko" arī vairākās citās vietās Rīgā, piemēram, Ķīšezera apkārtnē un Sarkandaugavā.

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu