Atbildīgie dienesti ziloņu izmantošanā Rīgas cirkā pārkāpumus nesaskata (2)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziloņu izmantošanā Rīgas cirkā Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārkāpums nav saskatījuši, savukārt «Dzīvnieku biedrība» vērsusies ministrijās, lai tās izvērtētu dabas aizsardzības institūciju amatpersonu atbilstību amatam, aģentūra BNS uzzināja minētajās organizācijās.

Rīgas cirka izrādēs kopš marta tiek izmantoti ziloņi Sonja un Vana Mana. Dzīvnieku aizsardzības organizācija «Dzīvnieku brīvība» iepriekš pauda, ka abi ziloņi ir sagūstīti savvaļā un pieder pie apdraudētu savvaļas sugu dzīvniekiem. To ar dokumentu kopijām organizācijai apstiprinājusi Vācijas dabas aizsardzības pārvalde. Biedrība norāda, ka savvaļā sagūstītu, apdraudētu sugu dzīvnieku izmantošana cirkā Latvijā ir aizliegta ar likumu, tomēr ziloņi kopš marta tiek izmantoti Rīgas cirka izrādēs. Biedrība rīko regulārus protestus pie Rīgas cirka, lai panāktu dzīvnieku izmantošanas pārtraukšanu izrādēs, kā arī ar savā rīcībā esošajiem dokumentiem vērsusies Latvijas dabas aizsardzības institūcijās.

PVD aģentūrai BNS darīja zināmu, ka dienesta rīcībā ir informācija, ka ziloņi Latvijā ieradušies no Vācijas, kurā tie ir atbilstoši reģistrēti attiecībā uz cirka dzīvnieku pārvietošanu starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, noteiktajām prasībām. Vācijā izsniegtajā sertifikātā ir norādīta ziloņu izbraukšanas adrese, mērķa adrese, kā arī informācija par to, kas veiks pārvadājumu un apliecinājumu par viņu veselības stāvokļa atbilstību normatīvo aktu prasībām.

«Diemžēl sertifikātā nav paredzēts norādīt informāciju par dzīvnieku dzimšanu savvaļā vai citos apstākļos. Ziloņiem ir arī cirka dzīvnieku pases, kurās ir reģistrēta informācija par dzīvnieka veselību, tai skaitā detaļas par oficiālajām pārbaudēm un vakcinēšanu. Diemžēl arī pasēs nav paredzēts norādīt informāciju par dzīvnieku dzimšanu savvaļā vai citos apstākļos,» skaidroja skaidroja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa.

Vienlaikus PVD, veicot pārbaudes savas kompetences ietvaros, nav konstatējusi normatīvo aktu pārkāpumus un līdz ar to nav pamata šo izrāžu aizliegšanai. Arī DAP savas kompetences ietvaros izvērtējusi minēto dzīvnieku izmantošanu cirkā un, ņemot vērā normatīvos aktus, kas regulē apdraudēto savvaļas sugu tirdzniecību, pārkāpumus neatklāja.

DAP izvērtējusi Ministru kabineta (MK) 2005.gada noteikumus, kas nosaka, ka apdraudētus savvaļas dzīvniekus apmācīt un izmantot darbā vai atrakcijās drīkst ja tie dzimuši nebrīvē, vai ir izolēti no dabiskajiem apstākļiem traumu vai eksistenci nesavienojamu apstākļu dēļ. Tā kā abi ziloņi šobrīd ir 37 un 41 gadu veci, turklāt iegūti īpašumā, apmācīti un sākti izmantot kā atrakciju dzīvnieki pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, nav pamata aizliegt to izmantošanu cirkā.

Tikmēr «Dzīvnieku brīvības» valdes loceklis Aivars Andersons sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka minētās institūcijas nodarbojas ar šauru likuma normu interpretēšanu apskatot dzīvnieku labturības pārkāpumus. Tāpat dabas aizsardzības institūciju speciālistiem neesot informācijas par to, kas teikts jaunākajos pētījumos par tādu dzīvnieku kā ziloņu labturību. «Dabas aizsardzības pārvaldes gadījumā mēs neredzam pamatojumu, kādēļ tiek izmantota atsauce uz iepriekšējo periodu, ja šādu atsauci MK noteikumi neparedz,» skaidroja Andersons. Organizācija arī vērsusies Zemkopības ministrijā un Vides un reģionālās attīstības ministrijā, ar aicinājumu izvērtēt dabas aizsardzības institūciju amatpersonu darbību.

Andersons arī atminējās gadījumu, kad Rīgas cirkā 2011.gadā lācis ticis turēts 2x1 metru lielā būrī, bet atbildīgās institūcijas neesot saskatījušas dzīvnieku labturības pārkāpumus. Viņš arī pieļāva, ka, iespējams, institūcijām pietrūkst sagatavotu speciālistu, kas spētu orientēties Latvijā eksotisku dzīvnieku vajadzībās. «Šķiet jocīga šāda attieksme, īpaši PVD gadījumā, kuram tika sniegta nepieciešamā informācija par ziloņu dzimšanu savvaļā,» sacīja Andersons.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka «Dzīvnieku biedrība» savākusi jau vairāk nekā 2.5 tūkstošus parakstu, pret dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu