Zemgalē apstiprina atkritumu apsaimniekošanas plānu; Jelgavā veidos vēl 50 dalīto atkritumu vākšanas vietas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jelgavas pilsētas dome šodien un Jelgavas novada dome vakar apstiprināja Zemgales reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2014.-2020.gadam, kas cita starpā paredz, ka Jelgavā līdztekus trim esošajiem plānots izveidot vēl 50 dalīto atkritumu vākšanas vietas.

Kā pilsētas domes sēdē skaidroja Jelgavas pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne, patlaban Jelgavas pilsētā ir izbūvēti 110 dalīto atkritumu vākšanas punkti un darbojas trīs dalīto atkritumu vākšanas laukumi - Paula Lejiņa ielā 6, Salnas ielā 20 un Ganību ielā 84, un saskaņā ar plānu visā Zemgalē paredzēta dalīto atkritumu vākšanas sistēmas paplašināšana - jaunu punktu un laukumu veidošana pašvaldībās, konkrēti Jelgavā plānots izveidot vēl 50 punktus.

Paredzēta arī nešķirotu sadzīves atkritumu šķirošanas līnijas infrastruktūras attīstība Jelgavas novada Līvbērzes pagastā,

kam nepieciešama tehnikas un konteineru iegāde, būvgružu šķirošanas iekārtu iegāde, sadzīves atkritumu automātiskās atšķirošanas iekārtu iegāde, no atkritumiem iegūtā kurināmā žāvēšanas iekārtu iegāde, papildu atkritumu uzglabāšanas nojumes izbūve.

Tāpat plānota jaunas atkritumu apglabāšanas šūnas būvniecība sadzīves atkritumu poligonā «Brakšķi»

Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, kam plāno 600 000 eiro finansējumu. Tāpat iecerēta infiltrāta attīrīšanas iekārtu izbūve ar 350 000 eiro finansējumu, ko sniegs gan apsaimniekojošā komercsabiedrība, gan pašvaldība.

Sadzīves atkritumu poligona «Brakšķi» apkalpotā atkritumu savākšanas teritorija ir Jelgavas pilsēta, Jelgavas novads, Ozolnieku novads, Dobeles novads, Tērvetes novads un Auces novads. «Brakšķos» dienā apglabā aptuveni līdz 80 tonnām sadzīves atkritumu.

Zemgales atkritumu apsaimniekošanas reģionu veido Jelgavas pilsēta un deviņi novadi - Auces, Bauskas, Dobeles, Iecavas, Jelgavas, Ozolnieku, Rundāles, Tērvetes un Vecumnieku novadi, kuros attiecīgi arī paredzēts, ka dome apstiprina Zemgales reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2014.-2020.gadam. Vakar to apstiprināja arī Jelgavas novada dome, informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Komentējot Jelgavas novada domes sēdē apstiprināto atkritumu apsaimniekošanas plānu, Jelgavas novada izpilddirektora vietnieks Valdis Buividaitis pauda, ka

plāna galvenie mērķi ir samazināt atkritumu rašanos, palielinoties ekonomiskajai izaugsmei,

un nodrošināt ievērojamu kopējo radīto atkritumu daudzumu samazināšanu, izmantojot labākas atkritumu rašanās novēršanas iespējas, labākos pieejamos tehniskos paņēmienus resursu izmantošanas efektivitātes palielināšanu un ilgtspējīgākas patērētāju uzvedības veicināšanu.

Savukārt attiecībā uz jau radītajiem atkritumiem - nodrošināt, ka atkritumi nav bīstami vai arī tie rada nelielu risku videi un veselībai, kā arī lielākā daļa atkritumu tiek atgriezti atpakaļ ekonomiskajā apritē, it īpaši izmantojot pārstrādi, vai arī tiek atgriezti vidē noderīgā vai nekaitīgā formā.

Tāpat plānā paredzēts, ka apglabājamo atkritumu daudzums tiek samazināts līdz minimumam

un atkritumi tiek iznīcināti vai apglabāti cilvēku veselībai un videi drošā veidā.

Jelgavas novadā ir 53 dalīto atkritumu vākšanas punkti.

Apstiprinātajā Atkritumu apsaimniekošanas plānā iekļauta informācija par reģionu, uz kuru attiecas reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns, atkritumu apsaimniekošanas raksturojums attiecīgajā reģionā, esošā atkritumu apsaimniekošanas analīze, prognoze par reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā ietverto atkritumu plūsmu attīstību plāna darbības laikā, kā arī izvērtējums par atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstību.

Kopumā reģionā, piesaistot gan pašvaldību līdzekļus, gan Eiropas finansējumu, ir izveidoti 379 punkti un septiņi laukumi atkritumu dalītai vākšanai.

Laika periodā no 2006.gada līdz 2008.gadam tika īstenots Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekts «Zemgales reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošana Latvijā», kura gaitā Zemgales reģiona apdzīvotajās vietās, kurās iedzīvotāju skaits bija 200 un vairāk, tika izveidoti 313 dalītās atkritumu vākšanas punkti.

Zemgales reģiona pašvaldībās atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus sniedz SIA «Jelgavas komunālie pakalpojumi», kas apkalpo Jelgavas pilsētu, SIA «Vides serviss», kas apkalpo Bauskas novadu, savukārt SIA «Dobeles komunālie pakalpojumi» apkalpo Dobeles novadu, SIA «Auces komunālie pakalpojumi» apkalpo Auces novadu, SIA «Dzīvokļu komunālā saimniecība» apkalpo Iecavas novadu, SIA «Jelgavas novada KU» apkalpo Jelgavas novadu, SIA «Clean R» apkalpo Tērvetes novadu un Ozolnieku novadu, bet SIA «Ragn-Sell» apkalpo Rundāles novadu un Vecumnieku novadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu