Ūdens ņemšanas vietas Rīgā līdzinās infekciju perēkļiem (27)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atsevišķās ūdens ņemšanas vietas no brīvkrāniem Rīgā līdzinās infekciju perēkļiem, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Rūpējoties par iedzīvotāju labsajūtu, šonedēļ Rīgas domes Labklājības departaments izplatīja informāciju par tām vietām, kur ikviens karstā laikā var doties pēc bezmaksas dzeramā ūdens. Minētajā sarakstā norādītas arī vietas, kur ir iespējams atvēsināties, nevis dzert ūdeni. Apskatot, piemēram, Centrāltirgus ūdens ņemšanas vietu, kas atrodas blakus savu laiku nokalpojušām tualetēm, rodas pārliecība, ka tā līdzinās potenciālam infekciju perēklim.

Sabiedrības veselības aģentūras Vides veselības daļas higiēnas ārste Maija Šnepste laikrakstam skaidroja, ka "dzeramā ūdens ņemšanas vietām ir jābūt labiekārtotām, to tuvumā nedrīkst būt ķīmisku vielu noplūdes. Šajās vietās nedrīkst mazgāt veļu, traukus un mašīnas, mazgāt un dzirdīt mājdzīvniekus. Tāpat būtu ieteicams ūdens ņemšanai lietot tīru trauku un pirms tā liešanas traukā to mazliet patecināt."

Higiēnas ārste uzskata, ka arī no tualetes ir iespējamas dažādas noplūdes, tādēļ vietu, kur iedzīvotājiem ir iespēja ņemt ūdeni, vajadzētu aprīkot atbilstoši higiēnas prasībām.

Rīgas domes Labklājības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Brice skaidro, ka ūdens ņemšanas vietas esot paredzētas, lai apslapinātu seju, nomazgātu rokas.

"Līdzās ūdens ņemšanas vietām nav atļauts ierīcēm pievienot caurules un šļūtenes, kā arī veikt cita veida darbību, kas neatbilst sanitārām prasībām," piebilst Brice.

Minētās vietas esot ierīkotas atbilstoši pašvaldības apstiprinātajam rīcības plānam "Palīdzības sniegšana bezpajumtniekiem nelabvēlīgos laika apstākļos Rīgā". 2007.gada janvārī pieņemtais dokuments noteic, ka karstajā laikā Rīgas iedzīvotājiem ir jābūt pieejamām ūdens ņemšanas ierīcēm jeb brīvkrāniem.

Četras dzeramā ūdens bezmaksas ņemšanas vietas atrodas Kurzemes un Ziemeļu rajonā, savukārt ūdens, kas nav domāts dzeršanai, ir Rātslaukumā pie Rolanda statujas un trijos tirgos.

"Vietas, kur iedzīvotāji uz ielas vai parkos varētu bez maksas atveldzēties civilizētā veidā, tas ir, šādam mērķim aprīkotas ierīces, pašlaik Rīgā nav, taču, ja tādu jautājumu Rīgas dome izskatītu un pieņemtu lēmumu, ka tādi krāni nepieciešami, tad jautājums arī tiktu risināts," uzsver SIA "Rīgas ūdens" sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Dreijere.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu