Eglīšu cenas - no 4 latiem (72)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Arī šogad katrs Latvijas iedzīvotājs valsts mežā svētku vajadzīgām var nocirst vienu eglīti. Taču ko darīt tiem, kuri dzīvo tālu no meža vai arī nevar/negrib līdz egļu augšanas vietām tikt? Apmeklējot vairākas egļu tirdzniecības vietas, portāls TVNET pārliecinājās, ka galvaspilsētā dzīvojošajiem šogad piedāvāto egļu klāsts ir gana plašs. To cenas - ļoti dažādas.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Rīgā tirgoto egļu cenu amplitūda ir ļoti plaša. Cenas būtiski ietekmē tirgotāja vēlme nopelnīt, tirgotavas atrašanās vieta, pirkšanas laiks un citi saistītie faktori. Visbiežāk pārdevēji piedāvā eglītes par 10-20 latiem.

Kādā Rīgas centra vietā sastaptais egļu tirgotājs potenciālajiem pircējiem stāsta, ka egļu tirdzniecība jau rit pilnā sparā. Viņš egles esot tinis visu dienu, tikai pašā vakarā esot klusāks.

Viņš rāda, ka mazākās eglītes - aptuveni metru garās - maksājot četrus latus. Jo egle garāka un kuplāka, jo tās cena augstāka. Aptuveni divus metrus gara egle maksā 20 latus.

Visvairāk pircēju šogad pērk tās egles, kuras maksā 15-20 latus.

Kad potenciālais pircējs norāda uz izskanējušo informāciju, ka eglītes šogad esot par piektdaļu lētākas nekā pagājušajā gadā, viņš kritiski nosaka: "Muļķības! Tie, kas to raksta, paši nezina, ko raksta." Pārdevējs norāda uz neseno degvielas cenu kāpumu.

Ir arī lētākas eglītes

Savukārt citā tirdzniecības vietā eglīšu cenas ir zemākas. Aptuveni divus metrus gara svētku rota maksā ap 15 latiem. Kamēr līdz Ziemassvētkiem atlikušas vairākas dienas, tirgotājs ļaujas skaistas egles cenu nokaulēt līdz 12 latiem. Tuvāk svētkiem tā nebūšot un šādas eglītes maksāšot pilnus 15 latus.

Tirgotāja pagājušā gada pieredze liecina -

kādu cenu pārdevēji nosauc, par tādu pircēji arī gatavi to pirkt.

Pērn izdevies pārdot lielāko daļu no sagādātajām eglītēm - no 500 atvestajiem kokiem tikai 50 palikušas pāri. Tās izpirktas pirms Pareizticīgo Ziemassvētkiem.

Kad pircēji ieminas par egļu cenu kritumu, pārdevējs apgalvo, ka eglītes šogad lētākas nav kļuvušas. To iepirkuma cenas esot ļoti augstas. Turklāt pieklibojot to kvalitāte.

Ne tikai centrā

Eglīšu tirdzniecība notiek ne tikai Rīgas centrā, bet arī daudzviet mikrorajonos un nomalēs. Arī šajās vietās eglīšu cenas dažādas.

Daudzviet tirgotāji eglītes atklātās tirdzniecības vietās pieskata arī pa nakti. "Atstāt jau nevar! Tad no rīta vairs nebūs," kāds pārdevējs teic.

Var doties uz mežu pats!

Latvijas Valsts mežos šogad ļauts personiskām vajadzībām nocirst vienu Ziemassvētku eglīti. Eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs - tās ļauts zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.

Egles augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus, tās celma diametram jābūt līdz 12 centimetriem, eglītes jāzāģē līdz ar zemi.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu