Polija atbalsta ģenētiski modificēto graudaugu aizliegumu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc diskusijām ar starptautiskās vides aizsardzības organizācijas «Greenpeace» pārstāvjiem Polijas valdība paudusi atbalstu pilnīgam ģenētiski modificēto graudaugu aizliegumam, piektdien ziņo Polijas Radio.

«Abas puses ir vienādās domās par nepieciešamību ieviest aizliegumu, vienīgā domstarpības ir par metodēm, kas izmatojamas, lai to panāktu,» aģentūru PAP informēja Vides ministrijas preses pārstāve.

Pagājušajā nedēļā Polijas lauksaimniecības ministrs Mareks Savickis paziņoja, ka valdība noteiks aizliegumu ģenētiski modificētās kukurūzas «MON 810» audzēšanai. Ministrs apgalvoja, ka tieši «MON 810» varētu būt vainojama pie daudzām veselības problēmām un pie bišu skaita samazināšanās.

Vides aizstāvji apgalvo, ka «MON 810», kas ir viena no Eiropas Savienības (ES) apstiprinātajām ģenētiski modificētajām kultūrām, Polijā tiek audzēta jau vairāk nekā 3000 hektāru lielā platībā.

Tagad valdība vēlas pieņemt likumprojektu, kas apietu nepieciešamību saņemt ES apstiprinājumu ikvienas ģenētiski modificētās kultūras aizliegumam. Tas nozīmētu, ka aizliegums var tikt noteikts un Polijai par to vienkārši jāinformē Eiropas Komisija (EK).

«Mēs esam patīkami pārsteigti, ka valdība lūkojas pēc veida, kā patiešām ieviest aizliegumu,» paziņoja «Greenpeace» preses pārstāvis.

«Mēs baidījāmies, ka pašreizējā tiesiskā situācija ļauj Eiropas Komisijai aizliegumu viegli noraidīt,» viņš piebilda.

Pagājušajā mēnesī septiņas ES valstis nobloķēja Dānijas ierosināto priekšlikumu, kas atļautu ģenētiski modificēto kultūru audzēšanu.

Septiņas dienas vēlāk Francija noteica pagaidu aizliegumu «MON 810», neskatoties uz to, ka ES ir atzinusi to par nekaitīgu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu