Karstajā laikā aicina pievērst uzmanību pārtikas kvalitātei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Ņemot vērā, ka vasara turpinās un sinoptiķi informē par karstu laikapstākļu tuvošanos, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka atsevišķi pārtikas produkti karstā laikā bojājas ātrāk, ja tiek uzglabāti ārpus aukstuma iekārtas, jo tieši siltumā baktērijas vairojas ļoti ātri, informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Līdz ar to, lietojot nekvalitatīvus pārtikas produktus, var inficēties ar dažādiem slimību izraisītājiem, piemēram, salmonellām, vai saindēties ar mikroorganismu toksīniem.

Dodoties izbraukumos, piemēram, uz pikniku, sporta spēlēm, mūzikas festivāliem un citiem pasākumiem, speciālisti mudina izvēlieties līdzi ņemt ēdienu, kam nav nepieciešama glabāšana ledusskapī.

Īpaša uzmanība jāpievērš piena, gaļas un zivju produktiem, kā arī olām un dažādiem jau sagatavotiem ēdieniem,

piemēram, gatavajiem salātiem un saldajiem ēdieniem vai pusfabrikātiem.

Gatavojot gaļu, zivis, arī vistas gaļu, jāatceras, ka, tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot, iespējams izsargāties no saslimšanas.

Ēdienu vēlams apēst tūlīt pēc pagatavošanas. Savukārt neapēstais ēdiens jāuzglabā aukstumā un noslēgtos traukos, lai tas nebojātos.

Katru reizi pirms ēdiena iegādāšanās un lietošanas uzturā, jāpārliecinās, vai ēdienam nav slikta smarža, šaubīgs vizuālais izskats, vai nav beidzies tā derīguma termiņš un vai tirdzniecības vietā tiek ievēroti produkta uzglabāšanas nosacījumi.

Arī ēdot restorānā, ēdnīcā vai kafejnīcā, jāpārliecinās, vai ēdiens ir kvalitatīvi pagatavots un

klientiem nav jākautrējas atteikties no ēdiena, kura kvalitāte šķiet apšaubāma,

uzsver SPKC.

Pirms ēdiena pagatavošanas un ēšanas vienmēr rūpīgi jānomazgā rokas ar ziepēm tīrā, tekošā ūdenī. Ja tas nav iespējams, jāizmanto roku tīrīšanai paredzētās mitrās salvetes vai dezinfekcijas līdzekļi. Pieaugušajiem jāseko līdzi, lai rokas mazgā arī bērni, akcentē Arāja.

Gadījumā, ja parādās saslimšanas pazīmes - sāpes vēderā, paaugstināta ķermeņa temperatūra, vemšana, caureja -, nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība.

Jau ziņots, ka rīt pēcpusdienā Kurzemē gaisa temperatūra varētu sasniegt plus 32 grādus, liecina jaunākās Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes.

Lielā daļā Kurzemes rīt būs plus 31 grādu liels karstums, bet vietām gaiss sakarsīs līdz plus 32 grādiem. Tāds karstums būs līdz pat vakaram.

Prognozes mainījušās arī par nedēļas nogali - patlaban tajā plus 32 grādu karstums vairs netiek prognozēts.

Kā ziņots, LVĢMC jau šorīt izplatīja brīdinājumu par gaisa temperatūras ievērojamu paaugstināšanos trešdien un ceturtdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu