Notiks ekspedīcija uz Latvijas ūdens dižvietām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par godu valsts simtgadei izveidotajai Latvijas ūdens dižvietu kartei šodien ikviens ir aicināts doties ekspedīcijās uz vairākām ūdens dižvietām, informēja dabīgā minerālūdens «Mangaļi» pārstāvji.

Šajā dienā būs iespēja gidu pavadībā doties uz Vējiņu pazemes ezeriem Straupē, ar laivu nokļūt Sv. Meinarda salā Daugavas vidū Ikšķilē, kā arī apceļot Lubānu un iejusties dabas pētnieka lomā. Tāpat ekspedīcijas dalībnieki varēs labāk iepazīt Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu vai Gauju pie Ērgļu klintīm.

Šīs un vēl daudzas citas ūdens dižvietas ir pieejamas minerālūdens «Mangaļi» kopā ar iedzīvotājiem izveidotajā kartē mangalidizvietas.lv. Kartē aplūkojamas vietas ar stāstiem par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. «Tās ir vietas, kas vislabāk raksturos Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem un iedvesmos iedzīvotājus vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Karte vienlaikus būs labs palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai,» norādīja «Mangaļi» pārstāvji.

Ekspedīcija gida pavadībā uz Vējiņu pazemes ezeriem plānota, jo tas ir unikāls un vienīgais šāds veida pazemes veidojums Baltijā. Ekskursijas sestdien paredzētas plkst.11, 13 un 15. Viena ekskursija ilgs apmēram 1-1,5 stundas atkarībā no grupas lieluma. Šodien ekspedīcija plānota arī uz Lubānas mitrāju, kur būs iespējams vērot putnus. Arī šīs ekskursijas notiks plkst.11, 13 un 15 un vienas ekskursijas laiks būs apmēram 1-1,5 stundas.

Ekspedīcija šodien plānota arī uz Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu. Tās laikā būs iespējams apskatīt Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu, kā arī klausīties teikās, kas saistītas ar to rašanos un stāstījumu par šo apkārti. Tikšanās punkts ir Alekšupītes ūdenskritums. Ekskursijas uz Alekšupītes ūdenskritumu plānotas plkst.11, 13 un 15. Pēc tam plānota došanās uz Ventas rumbu. Ekskursija ilgs ir apmēram 1-1,5 stundas.

Vēl viena ekspedīcija iecerēta uz Ērģļu klintīm pie Gaujas plkst.11, 13.15 vai 15.30. Gida pavadībā būs iespējams doties uz klinšu skatu platformu, no kuras paveras plašs ainavu horizonts ar gleznainu Gaujas upes līkumu, un klausīties stāstījumā par šo vietu. Pēc tam ikviens gida pavadībā varēs doties pa Ērgļu klinšu pastaigu takām, par kurām iespējams uzzināt vairāk par Gaujas upi, tās augiem un putniem. Ekskursija ilgs apmēram divas stundas.

Tāpat plānota ekskursija uz Sv. Meinarda salu, kur vēsturiski Latvijā sākusies kristietība. No kristietības pirmsākumiem un pirmās baznīcas ir saglabājušās drupas Daugavas vidū. Braucieni uz Sv. Meinarda salu ar 50 vietīgu kuģīti un ar izzinošu stāstījumu par šo vietu plānoti plkst.11, 13 un 15.

Jau ziņots, ka par godu valsts simtgadei izveidota Latvijas ūdens dižvietu karte. Karte veidota kā nelieli stāsti, kas raksturo vietu. Tā ir iespēja uzzināt vairāk par Latvijas upēm un ezeriem, tās dzīvniekiem un augiem, atklāt senos ūdens tirdzniecības ceļus, iepazīt labākās ūdens sporta un makšķerēšanas vietas, kā arī atpazīt ūdens vietas no grāmatām un filmām.

Minerālūdens «Mangaļi» karti veido kopā ar Latvijas iedzīvotājiem, ietverot stāstus par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Vienlaikus karte būs arī palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Pašlaik kartē ir pievienotas 62 ūdens dižvietas, tomēr ikviens iedzīvotājs ir aicināts turpināt pievienot, viņaprāt, labākās vietas, jo projekta mērķis ir Latvijas simtgadei izveidot dāvanu - karti ar 100 vietām, ar kurām valsts iedzīvotāji lepojas.

Latvijas ūdens dižvietu karti iespējams apskatīt mājaslapā «mangalidizvietas.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu