Svētdien beidz pastāvēt Nīderlandes Antiļas (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No svētdienas beigs pastāvēt Nīderlandes Antiļas: saskaņā ar pagājušajā mēnesī noslēgto līgumu divas salas kļūs par neatkarīgām valstīm Nīderlandes karalistes sastāvā un trīs kļūs par Nīderlandes municipalitātēm.

Līdz šim Nīderlande un tās bijušās kolonijas - piecas Antiļu salas un kaimiņos esošā Karību sala Aruba - bija neatkarīgas Nīderlandes karalistes dalībvalstis. Saskaņā ar jauno līgumu Kirasao un Senmārtena kļūs par karalistes neatkarīgām valstīm, bet Bonaire, Saba un Sintestatiusa kļūs par Nīderlandes municipalitātēm.

"Sestdien pēc pusnakts valsts, kas bija pazīstama kā Nīderlandes Antiļas, beigs pastāvēt,"

aģentūrai AFP teica Nīderlandes Iekšlietu ministrijas pārstāvis Teiss Mantens. "Nīderlandes karalistes sastāvs mainīsies."

No svētdienas karaliste sastāvēs no Nīderlandes, Arubas un divām lielākajām bijušajām Antiļu salām - Kirasao ar aptuveni 150 000 iedzīvotāju un Senmārtenas ar aptuveni 40 000 iedzīvotāju.

Bonaires, Sabas un Sintestatiusas salas ar kopskaitā 20 000 iedzīvotāju kļūs par Nīderlandes municipalitātēm ar īpašu statusu.

Lēmumu pieņem pēc referenduma

Šīs pārmaiņas atspoguļo iedzīvotāju vairākuma vēlmi salās notikušajā referendumā, pēc kura Antiļas, Nīderlande un Aruba 9.septembrī parakstīja galīgo paktu.

Kirasao un Senmārtenas salām katrai būs savs parlaments, valdība, premjerministrs un valūta - guldenis.

Darbosies pašvaldību padomes

Bonaire, Saba un Sintestatiusa pāries uz ASV dolāru un tajās būs "salas padomes" jeb kaut kas līdzīgs pašvaldību padomēm. Šo salu iedzīvotāji balsos par Nīderlandes nacionālo valdību.

Trijām jaunajām municipalitātēm būs jāpieņem daudzi Nīderlandes likumi. Visstrīdīgākie no tiem - likumi, kas atļauj abortus, viendzimuma laulības un eitanāziju, - tiks pieņemti pakāpeniski divu gadu laikā, sacīja Mantens.

"Lielākais labums no tā visa ir tas, ka vairs nepastāvēs pienācīgi nefunkcionējošā valsts (Antiļas),"

viņš piebilda. "Tas atbrīvos salas no daudziem parādiem un dos tām iespēju sākt no jauna, radīs vietu jaunas politikas formulēšanai un izdevumiem tādām vajadzībām kā veselība un izglītība."

Saskaņā ar līgumu Nīderlande pārņems vairāk nekā 70% Antiļu parādu, kas varētu sasniegt aptuveni 1,7 miljardus eiro (1,19 miljardus latu).

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu