Latvietis Londonā nelikumīgi iemitinās miljonus vērtā mājā (330)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikraksts "Daily Mail" raksta par kādu jaunu latviešu pusi, kurš Lielbritānijā ieradies ar vienu mērķi - dzīvot tā dēvētajos skvotos. Imigrantu jauniešu grupa iemitinājusies miljoniem dolāru vērtā savrupnamā, apzinoties, ka Lielbritānijas likumi izlikšanu no sveša īpašuma padara ļoti grūtu.

Ēkai ir desmit guļamistabas, krāšņas vannasistabas, moderna virtuve, un šī māja būtu atbilstoša kāda uzņēmuma vadītājam vai pat slavenībai, raksta "Daily Mail". Tā vietā vēl šonedēļ tās bija mājas 30 austrumeiropiešu imigrantiem, kuri Londonā ieradušies tāpēc, ka padzirdējuši, ka laba dzīve ir skvotos jeb neapdzīvotās mājās. Šajā konkrētajā mājā agrāk dzīvoja vairāku lielu Lielbritānijas uzņēmumu vadītājs (to vidū arī kompānija ITV).

Māju apdzīvojošie migranti ir pārsvarā no Latvijas, Lietuvas un Polijas. Viņi atzīstas, ka izsituši mājas logu, tādējādi iekļūstot ēkā. Pēc tam izvietojuši paziņojumus, ka šī ēka ir apdzīvota. Mājai apkārt izvietoti arī plakāti, kas draud ikvienam, kurš iedrošināsies ēkā ienākt bez uzaicinājuma.

Kā norāda "Daily Mail", tagad greznā māja pārvērtusies gluži vai bēgļu nometnē - tajā mitinās 30 imigranti, kuru lielākā daļa ir bez darba. Māja tiek piemēslota, jaunieši tur lieto narkotikas un brīvi jebkurā telpā smēķē.

Pirmais mājā ielauzās latvietis

Kāds 21 gadu vecs latviešu puisis, kurš sevi dēvē par Džeisonu Rudiku, bijis pirmais, kurš šajā mājā ielauzies. Viņš atzīstas, ka Londonā ieradies tieši tādēļ, ka dzirdējis, ka skvotos dzīve ir labu labā. Uz Lielbritāniju puisis atceļojis pirms gada.

"Es jau pirms atbraukšanas zināju, ka cilvēki šeit dzīvo skvotos un viņus aizsargā likums. Elektrība un siltums mums šeit ir par brīvu. Uz pastu gan nāk rēķini, taču tie adresēti bijušajiem īpašniekiem. Mēs tos nemaksājam," viņš vaļsirdīgi stāsta.

"Mums šeit viss ir par brīvu"

"Šajā ēkā ir četri stāvi, 10 guļamistabas, trīs vannasistabas ar lielām vannām un dušām, virtuve ar visu gatavošanai nepieciešamo, siltums. Ārpusē ir liels dārzs ar šūpolēm. Šādā māja dzīvot ir ļoti dārgi, ja tev pašam par to jāmaksā. Taču šeit Lielbritānijā mums viss ir par brīvu. Pat ēdiens. Mūsu ledusskapis vienmēr ir pilns. Mēs ejam uz veikalu "Iceland" un miskastēs pie tā atrodam ļoti labu pārtiku. Mums tiek desas, kūkas, pat alus - kad iebojāta tikai viena no alus bundžām, viņi izmet visu paku. Tas ir tik vienkārši," saka latvietis.

Sola par labo dzīvi pastāstīt visiem tautiešiem

Džeisons stāsta, ka ir no Latvijas galvaspilsētas Rīgas. Arī Latvijā viņam darba neesot bijis. Lielbritāniju viņš izvēlējies tāpēc, ka citās valstīs par nelikumīgu iemitināšanos draud bargas sankcijas - imigranti nereti tiek arestēti un stājas tiesas priekšā. "Es šajā ēkā biju pirmais, bet par to pastāstīju visiem saviem draugiem. Mēs par to pastāstīsim arī tautiešiem mājās," sola Džeisons.

Londonas varas iestādes gan ar šā greznā īpašuma "okupāciju" nav gatavas samierināties. Imigrantiem, kuri ir vecumā no 19 līdz 50 gadiem, ar tiesas lēmumu likts ēku pamest līdz 19.janvārim. Taču kompānija medijiem stāsta, ka tik viegli vis nepadosies un sliktākajā gadījumā varētu pārvākties uz kādu vēl lielāku īpašumu šajā apkārtnē.

Komentāri (330)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu