Polijas krogi atsakās ielaist čigānus (49)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vairāki Polijas rietumos esošās Poznaņas krodzinieki sākuši liegt savos uzņēmumos ienākt čigāniem, lai gan daļa sabiedrības šādu praksi uzskata par atklāti rasistisku, ziņo Polijas Radio.

 "Neesmu vienīgais, kas noteicis šādu aizliegumu. Čigāni ienāk lielās grupās, un elle iet vaļā. Bez tam tie rada nekārtību - kad viņi aiziet, to galdi bieži izskatās kā pēc zemestrīces," sarunā ar laikrakstu "Gazeta Wyborcza" savu rīcību attaisno viens no pilsētas krodziniekiem.

Kāda cita populāra Poznaņas bāra menedžeris čigānus parasti attur no ienākšanas savā iestādījumā, paziņojot, ka visi galdiņi ir rezervēti.

Čigānu izcelsmes vijolnieks Miklošs Čureja, kurš mēdza uzstāties bārā "Piano", stāsta, ka arī viņam lūguši aiziet, kad kopā ar savu partneri un mazmeitu ieradies bārā kā klients.

Gan Polijas čigānu apvienība, gan vietējais tiesībsargs minoritāšu jautājumos saņēmuši sūdzības par neslēptu diskrimināciju.

Taču policija šīs sūdzības pagaidām nav sākusi izmeklēt.

Lietas apstākļu noskaidrošanu savā pārziņā pārņēmusi Iekšlietu ministrija, nosūtot uz Poznaņu vidutājus, kuriem uzdots organizēt dialogu starp čigānu kopienu un krogu īpašniekiem.

Tikmēr Helsinku Cilvēktiesību fonds jau paziņojis, ka palīdzēs čigānu kopienai uzsākt lietu par restorānu un bāru īpašnieku pieļauto diskrimināciju.

"Viņiem ir tiesības pieprasīt kompensācijas," uzskata fonda pārstāve Dorota Pudzjanovska.

"Gazeta Wyborcza" šim jautājumam veltīto reportāžu publicējusi ceturtdien, 27.janvārī, kad tiek atzīmēta Starptautiskā Holokausta diena.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu