Zinātnieki šausmās: pie Krimas nogremdētas nāvējošas ķimikālijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.mk.ru/

Ukrainas zinātnieki ceļ lielu trauksmi: Melnās jūras Krimas piekrastē atrasti simtiem konteineru ar ķīmiskām vielām, kas tur esot nogremdēti tālajā 1941.gadā, ziņo newsru.com.

Piekrastē veiktie ūdens testi apstiprinājuši zinātnieku bažas: daļa konteineru jau sākuši sadalīties, un tūristu iecienītajos līčos pamazām ieplūst bīstamas ķimikālijas. Šīs vielas esot bīstamas gan cilvēkiem, gan ekoloģijai kopumā. Ja lielāka sūce rastos kaut vienam no simtiem tur esošo konteineru, izbēgt no ekoloģiskās katastrofas nebūtu iespējams, raksta "Moskovskij Komsomolec".

Sākotnējās pārbaudes liecina, ka konteineros ir bīstamais iprīts jeb sinepju gāze un luizīts.

Iprīta nonākšana cilvēku elpceļos izraisa smagu plaušu iekaisumu, kas pēc dažām diennaktīm beidzas ar nāvi, - pretindes šai vielai nav.

Ļoti toksisks ir arī luizīts, kas izraisa smagas ādas reakcijas, piemēram, čūlas.

Foto: http://www.mk.ru/

Fakts zināms jau gadiem, taču slēpts no sabiedrības

Krievijas mediji ziņo, ka pie Krimas krastiem atrasti aptuveni 500 konteineri. Pie tam tas noticis jau 2004.gadā, - Ukrainas varas iestādes esot izlēmušas šo lietu paturēt no sabiedrības noslēpumā.

Šogad kāda zinātnieku grupa veikusi vietas apsekošanu. Ar ūdenslīdēju un citu speciālistu palīdzību noskaidrots, ka bīstamie konteineri atrodas 1500 kvadrātkilometru lielā platībā Melnās jūras piekrastē. Kopumā atrasti deviņi rajoni, kur konteineri nogremdēti lielā daudzumā. Kopumā zem ūdens šajā ekspedīcijā apzināti 428 konteineri.

Ķimikālijas tūristiem degungalā

Zinātnieki atklāj, ka 24 ķimikāliju kravas nogremdētas tieši pie Krimas tūrisma vizītkartes "Lastockinovo gnezda". Savukārt 49 konteineri atrodoties jūrā tiešā Černomorskojas ciematiņa tuvumā. Liels daudzums ķimikāliju esot arī citu tūristu iemīļoto vietu tuvumā.

Ekologi uzskata, ka daļa konteineru jau sākuši sairt, par ko liecinot arī ūdens kvalitātes pārbaudes. Tomēr liela sūce nevienā no konteineriem pagaidām radusies neesot.

Bīstamību likvidēt - teju neiespējami

Zinātnieki skaidro, ka sairstošo konteineru izcelšana no ūdens dzelmes ir ārkārtīgi sarežģīts uzdevums.

Pie tam oficiālās amatpersonas pagaidām zinātnieku atklājumus oficiāli joprojām neapstiprina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu