Saeimas juristi aicina vērtēt samērīgumu grozījumiem parādu piedziņas regulējumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jāvērtē, vai ar piedāvātajiem grozījumiem parādu piedziņas regulējumā tiešām tiks rasts samērīgs kompromiss starp parādnieka un kreditora interesēm, otrdien, 7. maijā, Saeimas Juridiskās komisijas sēdē sacīja parlamenta Juridiskā biroja pārstāve.

Šodien komisijas sēdē vairāk tika apskatītas divas grozījumu daļas Civilprocesa likumā, no kurām viena attiecas uz atvilkumu no minimālās algas un lielāku līdzekļu atstāšanu bērnu dēļ un otrā uz atvilkumu no lielāka atalgojuma.

Viens no TM priekšlikumiem paredz, ka, veicot ieturējumus, parādniekam tiks saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā no minimālās algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu - līdzekļi 15% no minimālās mēneša darba algas, bet ne vairāk kā 50%.

Juridiskā biroja pārstāve norādīja uz aprēķiniem, kas liecina, ka daļai cilvēku iztikai var palikt pārāk maza summa. Minot konkrētus aprēķinus par atlikušo naudu, Saeimas juristi pauž bažas par sociālā sloga uzlikšanu pašvaldību budžetam, jo šiem cilvēkiem būs jāprasa sociālā palīdzība. Tāpat pastāv risks, ka, piemēram, uzturlīdzekļu parādniekiem veidotos jauni parādi, jo nebūs naudas, ar ko nomaksāt tekošos maksājumus bērnu atbalstīšanai.

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāves gan norādīja, ka jau pašlaik spēkā ir līdzīgs regulējums un ka parādniekiem paliktu vairāk līdzekļi no minimālās algas, nekā rēķina Juridiskais birojs. Sanāksmē iezīmējās, ka TM būs komisijai jānosūta uzskatāmi aprēķini, tajā skaitā, par parādnieku ienākumu atlikumu pēc ikmēneša atvilkuma.

TM priekšlikumi arī paredz, ka no summas, kas pārsniegs augstāk minēto apmēru, ieturējumus izdarīs mazākā - 30% - apmērā.

TM parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna (JV) uzsvēra, ka ilgstošās un plašās diskusijās tika sagatavots piedāvājums, lai nesodītu cilvēku, bet vienlaikus nodrošinot saprātīgu regulējumu, lai vairs nav motivācijas saņemt līdzekļus "aploksnēs".

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) norādīja, ka šajā jomā vienmēr ir runa par kompromisu, lai gan parādi tiktu atdoti, gan parādnieks būtu motivēts atgriezties darba tirgū. Politiķis atzina, ka tas ir sarežģīts jautājums, cik procentus no ienākumiem obligāti jāatvelk.

Judins arī aktualizēja jautājumu, kā šie grozījumi nodrošinātu to, ka cilvēki, kuri pašlaik ir ēnu ekonomikā, izvēlētos uzrādīt savas patiesās, lielākas algas.

Piedāvātās izmaiņas plānots turpināt skatīt tālākā nākotnē līdz ar no TM gaidāmajiem aprēķiniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu