Krievijā sašutumu izraisa kāds teksta uzdevums matemātikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas interneta vidē plašas diskusijas izraisījis kāds neparasts teksta uzdevums matemātikas mācību grāmatā 5.klasei, kurā attēlots ceļu policists, kas pabrauc garām automašīnai, kurai sācis dzīties pakaļ, to pat nepamanot.

Neparastais uzdevums, ar ko jātiek galā 11-12 gadus veciem bērniem, pāršalca Krievijas interneta vietnes pēc tam, kad kāds no pārsteigtajiem bērnu vecākiem fotogrāfiju ar šo mācību grāmatas lapu ievietoja internetā.

"Ar ātrumu 105 kilometri stundā braucot garām Krievijas Ceļu satiksmes drošības inspekcijas patruļas kontrolpunktam, automašīnas "Oka" vadītājs neapstājās pēc ceļu policijas darbinieka signāla. Jau pēc divām minūtēm apjukušais policists sāka pakaļdzīšanos ar BMW markas motociklu, bet, sasniedzis ātrumu 210 kilometri stundā, viņš nepamanīja, ka pabrauc garām likumpārkāpējam," teikts teksta uzdevumā mācību grāmatā.

"Desmit minūtes pēc pārkāpēja apdzīšanas viņš saprata savu kļūdu, apgriezās braukšanai pretējā virzienā un, samazinot ātrumu līdz 45 kilometriem stundā, brauca pretim likumpārkāpējam. Cik ilgi pēc apgriešanās ceļu policists sastapsies ar "Oka" vadītāju?" grāmatas autori jautā 5.klases skolēniem.

Komentētāju viedoklis internetā par šo teksta uzdevumu dalās. Vieni uzskata, ka tas bērnos rada negatīvu priekšstatu par policistiem, citi pauž cerību, ka šāda veida uzdevumi no mācību grāmatām pazudīs pēc izglītības reformas, bet vēl daļa komentētāju vienkārši mēģina šo uzdevumu atrisināt.

"Tiešām nav smieklīgi, ka bērniem 5.klasē policistu attēlo kā tūļas. Diezin vai tas veidos pozitīvu kārtības sarga tēlu," šaubās kāds no komentētājiem, bet kāds cits ir atrisinājis uzdevumu un saka, ka "pēc septiņām minūtēm. Tomēr nav jau teikts, ka tik "apķērīgs" policists vispār sastapsies ar "Oku", ņemot vērā to, ka viņš "saprata" tikai pēc 35 kilometriem".

Kāds cits komentētājs norāda, ka skolniekiem labāk būtu jautāt "cik naudas "Oka" vadītājs atdos ceļu policistam", bet cits komentētājs pauž cerību, ka "no šādām mācību grāmatām atbrīvosies tie, kas tagad veic reformas pašreizējā izglītības sistēmā".

Uz mācību grāmatas, kurā ir arī šis teksta uzdevums, aizmugurējā vāka rakstīts, ka to "iesaka Krievijas Izglītības un zinātnes ministrija". Grāmatā arī norādīts, ka tā saņēmusi pozitīvus vērtējumus no Krievijas Zinātņu akadēmijas un Krievijas Izglītības akadēmijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu