Igaunijas prezidents krievu nodēvē par "okupantu valodu"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess izpelnījies asu kritiku par saviem izteikumiem par Igaunijas krieviem un krievu valodu, raksta postimees.ee. Intervijā Šveices laikrakstam "Der Bund" Ilvess krievu valodu nodēvējis par "okupantu valodu".

Žurnālists intervijas laikā Ilvesam norādīja, ka Igaunijas attiecības ar Krieviju apgrūtina fakts, ka aptuveni viena ceturtā daļa sabiedrības lieto krievu valodu un tādējādi šī sabiedrības daļa atrodas sociāli mazāk aizsargātās pozīcijās.

Atbildot uz žurnālista teikto, Ilvess paziņoja, ka krievi Igaunijā ilgu laiku bijuši privileģētā stāvoklī pret visiem citiem. "Tagad, kad viņiem šīs privilēģijas zudušas, daži cilvēki to uzskata par zaudējumu," teica prezidents.

Igaunijas līderis arī komentēja jautājumu par to, kāpēc krievu valodai Igaunijā nav oficiāla statusa.

"Un kāpēc būtu jābūt?

Piemēram, mēs okupēsim jūsu valsti un pēc 50 gadiem sāksim runāt, ka igauņu valodai jākļūst par valsts valodu.

Okupantu vara sagrābj valsti, deportē simtiem tūkstošus cilvēku uz Sibīriju un atsūta uz šejieni savus cilvēkus. Un tagad, kad mēs beidzot esam ieguvuši neatkarību, vai okupantu varas valodai jābūt otrajai valsts valodai? Neuzdodiet man smieklīgus jautājumus! Mans padoms: krievu izcelsmes cilvēkiem būtu jāuztraucas par Igaunijas pilsonības iegūšanu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu