Ahmadinedžads: Islāms aizliedz atomieročus (39)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Islāms aizliedz atomieročus un citus masu iznīcināšanas ieročus, trešdien paziņojis Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads.

«Pamatojoties uz islāma mācībām un augstākā līdera fatvu (reliģisko dekrētu), masu iznīcināšanas ieroču ražošana un izmantošana ir aizliegta un tai nav vietas Irānas Islāma Republikas aizsardzības doktrīnā,» īsi pirms Irānas un pasaules lielvaru kodolsarunu sākuma Bagdādē paziņoja Ahmadinedžads.

Prezidenta vēstījums tika nolasīts konferencē Borūdžerdā, pieminot irāņus, kuri gāja bojā no ķīmiskajiem ieročiem karā ar Irāku no 1980. līdz 1988.gadam.

Jau vēstīts, ka trešdien Bagdādē paredzēta ANO Drošības padomes pastāvīgo locekļu ASV, Lielbritānijas, Francijas, Ķīnas un Krievijas, kā arī Vācijas delegāciju tikšanās ar Irānu, kurā paredzēts turpināt sarunas par Teherānas kodolprogrammu, kas pēc 15 mēnešus ilga pārtraukuma tika atsāktas 13. un 14. aprīlī Stambulā.

Savā paziņojumā Ahmadinedžads atsaucies uz Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei fatvu, ko saskaņā ar amatpersonu teikto ajatolla izdevis 2004. vai 2005. gadā.

Lai gan fatva nav publicēta, eksperti norāda, ka prominentu ajatollu paziņojumi laika gaitā var iegūt fatvas spēku.

Hamenei ir vairākkārt izteicies pret kodolieročiem. Pēdējo reizi ar šādiem komentāriem viņš nāca klajā 22.februārī, paziņojot, ka atomieroča iegādāšanās ir milzīgs grēks.

«Irānas tauta nekad nav tiekusies pēc atomieroča un nekad netieksies», lai gan kodolenerģijas attīstīšana ir Irānas interesēs, paziņoja Hamenei.

Ajatollas nostāja ir ieinteresējusi ASV, kas tajā saskata potenciālo pamatu ieilgušo domstarpību risināšanai ar Irānu.

Pasaules lielvaras cer, ka Teherāna atbalstīs šo pozīciju, ar rīcību apliecinot, ka Irāna patiesi ir atteikusies no visām kodolambīcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu