ASV otrajās debates Obama spēcīgāks par Romniju (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV trešdienas naktī noslēdzās otrās televīzijas debates starp prezidenta vēlēšanu kandidātiem - pašreizējo prezidentu Baraku Obamu no Demokrātu partijas un Mitu Romniju no Republikāņu partijas.

Debates notika Hofstras Universitātē Ņujorkas štata Hempstedas pilsētā.

Klātesošie sabiedrības pārstāvji, kurus uzreiz pēc debatēm aptaujāja žurnālisti, uzskatīja, ka tajās spēcīgāks bijis Obama. Detalizētāka informācija par to, kā prezidenta kandidātu pozīcijas šajās debatēs novērtējuši ASV iedzīvotāji pie televizoru ekrāniem, parādīsies vēlāk.

Pirmās debates notika 3.oktobrī, un sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka tajās ar nelielu pārsvaru uzvarējis Romnijs.

Debatēs galvenā uzmanība tika pievērsta ASV ekonomikas stāvoklim un prezidenta kandidātu plāniem ekonomikas jomā.

Obama un Romnijs bija vienisprātis, ka ir jānodrošina darbs koledžu un augstskolu beidzējiem, bet nespēja vienoties enerģētikas politikas jautājumos. Obama aicināja ieguldīt līdzekļus «tīrā enerģijā», bet Romnijs solīja savas uzvaras gadījumā paplašināt naftas, dabasgāzes un ogļu ieguvi, lai nodrošinātu darbu lielai daļai iedzīvotāju.

Kritizē līdzšinējo ārpolitiku

Kandidāti tradicionāli nebija vienisprātis arī nodokļu politikas jautājumos. Obama kritizēja Romnija plānus nodrošināt nodokļu atvieglojumus turīgajiem amerikāņiem, savukārt Romnijs pauda uzskatu, ka mazāki nodokļi lielo kompāniju īpašniekiem ļaus aktīvi attīstīt biznesu un tas veicinās straujāku ekonomikas attīstību un jaunu darbavietu rašanos.

Romnijs kritizēja Obamas ārpolitiku un uzsvēra, ka pašreizējais ASV prezidents nevelta pietiekamu uzmanību ASV drošībai un īsteno pārāk maigu politiku pret Irānu un Sīriju. Kā apstiprinājumu savam teiktajam Romnijs pieminēja 11.septembrī notikušo kaujinieku uzbrukumu ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, kurā tika nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

«Tā bija nevis spontāna demonstrācija, bet iepriekš sagatavots terorakts,» paziņoja Romnijs un uzsvēra, ka tā īstenošana bijusi iespējama Obamas administrācijas kļūdu dēļ.

Tāpat kā Klintone paziņo, ka uzņemas atbildību

Obama atzina, ka ir atbildīgs par amerikāņu bojāeju šajā uzbrukumā, lai gan iepriekš atbildību uzņēmās ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

«Klintone strādā man, jo es esmu prezidents,» sacīja Obama. Viņš piebilda, ka ir uzdevis rūpīgi izmeklēt šo uzbrukumu, lai tādi neatkārtotos, un atrast tā vaininiekus.

Obama kā attaisnojumu minēja to, ka vairākās valstīs ASV iestāžu darbinieki strādā sarežģītos un pat bīstamos apstākļos, tomēr ASV administrācija cenšas garantēt viņu drošību un aktīvi cīnās pret terorismu. «Es solīju darīt galu [Osamam] bin Ladenam, un es to izdarīju,» paziņoja Obama.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 6.novembrī.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu