Baltijas valstu līderi Dombrovskim velta atzinīgus vārdus (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Baltijas valstu līderi velta atzinīgus vārdus Latvijas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kurš trešdien paziņoja par savu demisiju, šādu lēmumu skaidrojot ar nepieciešamību uzņemties politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju.

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips par Dombrovska demisiju izteicis nožēlu, norādot, ka Dombrovskis bijis spēcīgs valdības vadītājs.

«Dombrovskis bija labs premjerministrs Latvijai, labs partneris Igaunijai.

Viņš bija spēcīgs premjerministrs, kurš izveda Latviju no dziļas krīzes,

Latvijas finanses tagad ir piemērs vairumam Eiropas Savienības dalībvalstu,» valdības preses konferencē sacīja Igaunijas premjerministrs.

«Latvija Dombrovska laikā bija politiski ļoti stabila,» uzsvēra Ansips. «Viņš bija spēcīgs premjerministrs, man ir žēl, ka labs partneris un labs draugs nolēmis atkāpties.»

«Neviens nevar ieskatīties cita cilvēka dvēselē, taču šādās traģēdijās, šķiet, ir dabiski, ka katrs atbildīgs cilvēks analizē, vai ir darījis visu, lai novērstu nelaimes gadījumu,»

norādīja Ansips. «Es cienu Valda Dombrovska lēmumu un ceru, ka Latvija drīz tiks pie jauna premjerministra.»

Nožēlo sava Latvijas kolēģa atkāpšanos

Arī Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs atzinis, ka nožēlo sava Latvijas kolēģa atkāpšanos. «Ļoti kompetents cilvēks - gan kā politiķis, gan kā premjers.

Ļoti sekmīgi tika galā ar ekonomisko krīzi, kas, var teikt, bija viena no dziļākajām Baltijas valstīs,» viņš sacīja žurnālistiem.

Vienlaikus Butkevičs norādīja, ka Dombrovska demisijas dēļ abu valstu kopīgie projekti necietīs.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs ceturtdien pauda pārliecību, ka Dombrovska demisija nav saistīta tikai un vienīgi ar Zolitūdes traģēdiju.

Kā ministrs skaidroja intervijā radiostacijai «Žiniu radijas», viņaprāt, Dombrovska atkāpšanās saistīta ar vairākiem apsvērumiem, ne tikai pagājušās nedēļas traģiskajiem notikumiem Zolitūdē.

«Manuprāt, tur varētu būt arī citi aspekti, kas mums nav tik ļoti detalizēti zināmi kā, piemēram, Latvijas sabiedrībai vai politologiem. Varbūt vēlāk atklāsies vairāk apsvērumu. Tomēr ir tā, kā ir, un mēs turpināsim sadarbību ar latviešiem, mūsu tuvākajiem kaimiņiem,» solīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Linkevičs arīdzan pauda pārliecību, ka Dombrovska demisija neietekmēs abu valstu attiecības.

Pēc Linkeviča domām, Dombrovskis bijis «ļoti profesionāls kolēģis un politiķis».

Tikmēr Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihelsons norādīja, ka Dombrovska demisija bijusi negaidīta, taču, viņaprāt, Dombrovskis rīkojies kā valstsvīrs.

«Latvijas valdības demisija bija negaidīta. Tomēr tas bija spēcīgs premjerministra Dombrovska solis. Uzņemoties politisko atbildību par «Maxima» traģēdiju, viņš apliecināja, ka ir valstsvīrs (..),» uzsvēra Mihelsons.

Par Dombrovski atzinīgi izteicies arī Eiropas Parlamenta Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Žozefs Dauls.

«Es vēlos apliecināt cieņu darbam, ko veicis Dombrovskis, kurš šajā amatā nostrādājis visilgāk atjaunotās Latvijas vēsturē. Viņa vīzijai un apņēmībai īstenot svarīgas reformas, ko atbalstījuši drosmīgi Latvijas cilvēki, izdevās valsti izvest no visdziļākās ekonomiskās krīzes un veidot to par visstraujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā šodien. Es vēlos turpināt sadarbību ar tik pieredzējušu cilvēku kā Dombrovskis un novēlu veiksmi viņa nākotnes projektos,» sacīja Dauls.

Par Dombrovska demisiju ziņo arī lielākie pasaules mediji, taču tie atturas no viņa lēmuma vērtēšanas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu