Norvēģijas un Dānijas kuģi devušies pēc Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Četri Norvēģijas un Dānijas kuģi, kuriem jāizved no Sīrijas simtiem tonnu nāvējošu ķimikāliju, ir ceļā uz starptautiskajiem ūdeņiem Sīrijas piekrastē, piektdien paziņojis Norvēģijas armijas preses pārstāvis.

Sākotnēji bija plānots, ka kuģi dosies ceļā jau 31.decembrī, bet tie no Kipras ostas Limasolas izbraukuši tikai šodien. Sākotnējais termiņš tika nokavēts slikto laikapstākļu un loģistikas problēmu dēļ, kā arī nestabilās situācijas dēļ Sīrijā, kur prezidenta Bašara al Asada spēki centušies padzīt nemierniekus no teritorijām, pa kurām tiks transportēti ķīmiskie ieroči.

Plānots, ka ķimikālijas kuģos tiks iekrautas Sīrijas Latākijas ostā, bet kad tas notiks, nav zināms.

Sīrijas ķīmisko ieroču izvešanu un iznīcināšanu uzticēts pārraudzīt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) sadarbībā ar Sīrijas varasiestādēm un ANO.

Misijas vadītāja Sigrida Kāga šonedēļ aģentūrai «Reuters» norādīja, ka šāda veida operācijās parasti netiek noteikts konkrēts izpildes datums, bet darbs tuvojas noslēgumam.

Viņa uzsvēra, ka šī ir ļoti sarežģīta misija, jo runa ir par valsts ķīmisko ieroču iznīcināšanu, kamēr pašā valstī notiek karš.

Tiklīdz ķimikālijas tiks iekļautas Norvēģijas un Dānijas kuģos un tie būs aizbraukuši no Latākijas, Krievijas un Ķīnas kuģi tos pavadīs līdz Itālijas ostai, kur ķimikālijas tiks pārkrautas ASV kuģī, uz kura tās tiks iznīcinātas.

Plānots, ka ASV kuģis «Cape Ray» dosies ceļā uz Vidusjūru aptuveni pēc divām nedēļām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu