Sarunas par gāzi Kijevā beigušās bez rezultātiem (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kijevā svētdienas vakarā notikušās Krievijas, Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) sarunas par Krievijas dabasgāzes piegādēm Ukrainai ir beigušās bez rezultātiem, nepanākot kompromisu starp Krieviju un Ukrainu, žurnālistiem paziņoja Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijas «Naftogaz Ukraini» vadītājs Andrejs Koboļevs.

Koboļevs atgādināja, ka Eiropas Komisijas ierosināts kompromisa variants paredzēja pagaidu cenu par Krievijas gāzes piegādēm Ukrainai diapazonā no 300 līdz 385 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem gāzes. «Šodien (svētdien) šo kompromisu neapstiprināja Krievijas puse; es domāju, ka vēl ir iespēja apstiprināt šo kompromisu rīt (pirmdien) līdz pulksten 9.00,» sacīja Koboļevs.

Viņš atgādināja, ka Krievijas puse no 1.aprīļa ir vienpusēji paaugstinājusi cenu par gāzi Ukrainai līdz gandrīz 500 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem, bet Ukrainai šāda cena ir nepieņemama. Koboļevs sacīja, ka Ukraina ir maksimāli centusies panākt kompromisu ar Krievijas valsts gāzes koncernu «Gazprom», un

pauda cerību, ka «ekonomika un saprāts būs augstāk par emocijām un politiku».

«Naftogaz Ukraini» vadītājs arī apstiprināja kompānijas gatavību vērsties Stokholmas šķīrējtiesā, lai atrisinātu gāzes cenas jautājumu.

«Gazprom» oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs paziņoja, ka trīspusējās sarunas beigušās pirmdien ap pulksten 1.30 pēc Kijevas laika. Viņš apstiprināja, ka galīgais termiņš, kurā Ukrainai jānomaksā parāds «Gazprom» par gāzes piegādēm 1,951 miljarda ASV dolāru apmērā, ir pulksten 9.00 pirmdien.

Ja minētie līdzekļi šajā termiņā netiks saņemti, tad «gāzes piegādēs Ukrainai tiks noteikts priekšapmaksas režīms», sacīja Kuprijanovs.

Trīspusējās sarunās Kijevā piedalījās Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Ginters Etingers, kurš pildīja vidutāja lomu, «Gazprom» valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers un Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks.

Sestdienas vakarā Kijevā notika līdzīgas trīspusējās sarunas par Krievijas gāzes piegādēm Ukrainai. bet tās beidzās bez rezultātiem.

Sarunās sestdien piedalījās Etingers, Millers, Ukrainas enerģētikas un ogļrūpniecības ministrs Jurijs Prodans un «Naftogaz Ukraini» vadītājs Andrejs Koboļevs.

Jau ziņots, ka Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks piektdien uzdeva atbildīgajām ministrijām, valsts naftas un gāzes kompānijas «Naftogaz Ukraini» vadībai un apgabalu administrācijām sākt īstenot plānu par enerģētikas sektora funkcionēšanu, ņemot vērā, ka Krievija pirmdien var pārtraukt piegādāt Ukrainai dabasgāzi.

Krievija un Ukraina nespēj vienoties par Krievijas piegādātās dabasgāzes cenu, un Krievija ir paziņojusi, ka pārtrauks piegādāt Ukrainai gāzi pirmdien, 16.jūnijā, ja nebūs saņēmusi priekšapmaksu.

ES valstis, kas saņem Krievijas gāzi tranzītā caur Ukrainu, bažījas, ka gadījumā, ja Krievija pārtrauks gāzes piegādes Ukrainai, tā varētu savām vajadzībām sākt izmantot tranzīta gāzi, kā tas jau bija Ukrainas un Krievijas gāzes cenu strīdu laikā 2006. un 2009.gadā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu