Ukrainas parlaments nepieņem premjera Jaceņuka demisiju (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ukrainas parlaments ceturtdien nepieņēma premjerministra Arsenija Jaceņuka atkāpšanos, un tas nozīmē, ka viņam jāpaliek amatā.

Jaceņuks par demisiju paziņoja pirms nedēļas, jo izjuka valdošā koalīcija.

Par Jaceņuka demisiju balsoja 16 parlamenta deputāti, bet pret bija 109, savukārt pārējie no 450 deputātiem balsojumā atturējās vai nepiedalījās.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ir mudinājis deputātus un valdību atrast kompromisu, lai valdība strādātu pat laikā, kad viņš gatavojas jaunu vēlēšanu izsludināšanai.

Ar Porošenko pamudinājumu Ukrainas valdība tomēr pieņēma likumprojektus, kurus virzīja Jaceņuks. Balsojums ļauj Ukrainai izpildīt savas saistības, ko paredz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) glābšanas aizdevums, un nodrošina papildu finansējumu aizsardzībai.

Ukrainas parlaments ir kavējis budžeta grozījumu pieņemšanu, kas paredz papildu līdzekļu atvēlēšanu karadarbībai un nopostītās infrastruktūras atjaunošanai. Tomēr tagad tādi grozījumi ir pieņemti, bet likumprojekts, kas ļautu pārdot mazākuma akcijas Ukrainas gāzes cauruļvadu sistēmā, nosūtīts izskatīšanai vēl vienā balsojumā.

Porošenko norādīja, ka «pašlaik Ukrainas tautas deputātu attieksme pret Ukrainas tautu un Ukrainas armiju nav atkarīga no tā, vai ir valdošā koalīcija, vai tādas nav».

Viņš teica, ka jaunas vēlēšanas «būs realitāte», tomēr viņš neprecizēja, kā rīkosies, lai tādas sarīkotu.

Savu demisiju, par kuru viņš paziņoja 24.jūlijā, Jaceņuks pamatoja ar «koalīcijas izjukšanu un valdības iniciatīvu bloķēšanu». Viņš norādīja, ka gadījumā, ja nav koalīcijas un pašreizējā parlamentāri prezidentālas republikas koalīcija ir izjukusi, valdībai ir jāatkāpjas.

Viņš vadīja valdību kopš šā gada 27.februāra, kad deputātu frakciju koalīciju «Eiropas izvēle» izveidoja deputātu frakcijas.

Parlamenta priekšsēdētājs Aleksandrs Turčinovs 24.jūlijā oficiāli paziņoja par «Eiropas izvēle» darbības beigām pēc tam, kad partijas «Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām» (UDAR) un partijas «Brīvība» («Svoboda») frakcijas ceturtdien paziņoja, ka izstājas no Ukrainas Augstākās padomes (parlamenta) «Eiropas izvēle».

Koalīcijas izjukšana un jaunas neizveidošana 30 dienu laikā nozīmēs, ka prezidentam ir pamats atlaist parlamentu un izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu