Ķīnas varas iestādes slēdz neatkarīgo filmu festivālu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas varas iestādes slēgušas neatkarīgu filmu festivālu tā atklāšanas dienā, paziņoja pasākuma organizatori, apliecinot varas iestāžu pastiprinātu vēršanos pret izteikšanās brīvību stingri kontrolētajā valstī.

Policija liedza filmu sektorā strādājošajiem un skatītājiem ierasties uz 11.Pekinas Neatkarīgo filmu festivāla atklāšanu sestdien, informēja tā organizators Vans Šu no Li Sjaņtina filmu fonda.

«Mēs bijām spiesti [festivālu] slēgt, un tas ir patiešām slikti,» viņš teica, piebilstot, ka «ir slikti būt dzimušam šādā valstī».

Varas iestādes regulāri ir vērsušās pret festivālu, kura atklāšana tika pārtraukta arī pērn, lai gan pēc tam organizatori turpināja pasākumu.

2012.gadā vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka festivālu pārtrauca elektrības padeves traucējumi.

Avoti ir atklājuši, ka varas iestādes ir izdarījušas lielu spiedienu uz organizatoriem, lai panāktu, ka festivāls tiek atcelts pirms tā sākuma.

Arī filmu festivāla dibinātājs un filmu kritiķis Li pagājušajā nedēļā sociālās saziņas vietnēs informēja par valsts drošības institūciju spiedienu atcelt festivālu un apgalvoja, ka ir nonācis policijas uzraudzībā. Festivāla mākslinieciskais direktors Vans un tā izpilddirektors apstiprināja Li teikto, bet atteicās sniegt detalizētāku informāciju.

Tiek vēstīts, ka festivālā nebija plānots izrādīt filmas, kuru saturs būtu uzskatāms par sensitīvu vai vērstu pret valdību.

Vietējā policija sestdien teica, ka par festivālu nav informēta.

2006.gadā izveidotais festivāls gadu gaitā ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem pasākumiem Ķīnas neatkarīgajā kino.

Ķīnas varas iestādes stingri kontrolē informācijas plūsmu, bet valdība kontrolē plašsaziņas līdzekļus un sociālajos tīklos ir plaša cenzūra.

Simtiem interneta emuāru autoru un žurnālistu ir cietuši no pērn sāktās valdības atbalstītās kampaņas pret «baumām internetā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu